Служебното правителство няма да подписва дългосрочен договор за доставка на

...
Служебното правителство няма да подписва дългосрочен договор за доставка на
Коментари Харесай

Служебният кабинет няма да подписва дългосрочен договор за доставка на газ

Служебното държавно управление няма да подписва дълготраен контракт за доставка на газ.
"Не желая да подписвам дълготраен контракт с нито една компания ", сподели служебният енергиен министър Росен Христов пред Българска национална телевизия.
На дневен ред стоят всички вероятни източници за доставки на газ, в това число и "Газпром ", само че това е последният вид, уточни той.
"Още не сме почнали да търсим контакт с тях, тъй като гледаме да изчерпаме всички вероятни разновидности. Това е финален вид, само че не сме ги изхвърлили от листа с варианти ", сподели Росен Христов.
Той посочи, че в случай че се водят договаряния с "Газпром ", те ще са за доставки по настоящият сега контракт, който изтича в края на годината.
Росен Христов не отговори дали съветската компания може да се счита за благонадежден сътрудник.
Правителството на Кирил Петков е било в непрекъсната връзка с "Газпром " и се е пробвало да откри излаз от обстановката да се заплаща в рубли, само че напъните му не са се увенчали с триумф, обясни Росен Христов.
По случая има водена кореспонденция сред "Булгаргаз " и "Газпром ". От нея излиза наяве, че до последно кабинетът "Петков " се е опитвал да понижи риска за заплащането в рубли, поради дупката във времето, която се получава при превалутирането на доларите в рубли, стана ясно от обясненията на служебният министър на енергетиката. Така той опроверга изказванията на ГЕРБ и президента Румен Радев, че държавното управление на Кирил Петков не се е опитвало да обезпечи доставки от "Газпром " по настоящия контракт.
Природен газ в региона на Югоизточна Европа има задоволително, само че казусът е в цената, стана ясно от обясненията на енергийния министър.
"Проблемът не е толкоз в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си желаеме - предложения има доста. Проблемът е в доставката. Повечето предложения са за LNG, за който няма слотове. Има слотове на частни компании, само че цената им е такава, че не ни устройва ", сподели Росен Христов.
Към момента у нас дефицитът на газ е към 30% от потреблението или почти колкото употребява "Топлофикация София ", уточни енергийния министър. По думите му в случай че не осигурим доставки на естествени цени, би трябвало или някой да заплати голяма сума, или да вземем за пример София да остане без парно.
"Всички знаят необятно коментираната оферта на "Шиниър " за 7 танкера. Имаме доста сходни предложения - най-малко три-четири предложения от медиатори. "Шиниър " е производител, тъй че те са добър източник, тъй като заобикаляме надценката на медиаторите ", счита Росен Христов.
Той уточни, че сега България купува съветски газ, само че през медиатори.
Държавата ще отпусне заем от 800 млн. лева на "Булгаргаз ", с цел да обезпечи обортни средства на сдружението за покупката на синьо гориво, заяви още Росен Христов.
Той посочи, че държавният газов монополист не е на загуба за първото шестмечеие на годината, а даже е на облага, само че има проблем с ликвидността.
"Причината е ниската събираемост на вземанията. Най-голям дебитор е "Топлофикация-София ". Други сдружения също не заплащат, поради високата цена на газ. Няма заплаха "Булгаргаз " да банкрутира ", сподели енергийният министър.
Проблемът на държавното сдружение е с оборотните средства - коментираните 500 млн. лева не са загуби, а недостиг - т.е. средства, които са нужни за разплащане, уточни Росен Христов.
Той заяви, че е разговаряно с интернационалните банки за заеми и ще се разгласи процедура за рефинансиране на "Булгаргаз ".
"Предложението за финасиране е посредством Министерството на енергетиката за разпределяне на 800 млн. лева за "Булгаргаз - стартира разискване, ще обявим процедура за финансиране и рефинансиране на настоящите отговорности ", сподели Росен Христов.
Относно довършването на газовата връзка с Гърция, служебният министър на енергетиката сподели, че се прави всичко допустимо за дотъкмяване на обекта.
Росен Христов означи, че към момента не е получен финалният график от строителите и плановата компания.
Няма подготвени пътища за достъп на пожарната, крановете не са подготвени, провеждани са единствено частични тествания и оборудванията не са сертифицирани, изясни какво би трябвало да се довърши енергийният министър.
Той заяви, че следва диалог сред строителя на оборудването - гръцката "Авакс " и президента Румен Радев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР