Служебното правителство на Димитър Главчев взе нов заем за 200

...
Служебното правителство на Димитър Главчев взе нов заем за 200
Коментари Харесай

Служебният кабинет изтегли нов заем за 200 милиона лева

Служебното държавно управление на Димитър Главчев взе нов заем за 200 милиона лв. , като към този момент четвърта емисия за държавни скъпи бумаги за кабинета от встъпването му в служба преди два месеца. Това предават от Nova.

С новия дълг страната е заела 900 милиона лв. от началото на годината.

Заемът е под формата на 6-годишни скъпи бумаги и е за най-висока стойност по отношение на останалите, теглени от началото на 2024 година Сега постигнатата приблизително претеглена рентабилност е 3,5%.

Допълнително, постигнатата рентабилност при отварянето на емисията през май беше 3,3%, до момента в който по другите два заема беше даже по-ниска поради по-краткия матуритет от 3 години. До присъединяване в аукциона бяха позволени поръчки със съвкупна номинална стойност от 265,2 милиона лв..

Постигнатият коефициент на покритие , който показва интереса към емисията е 1,33. За съпоставяне този при отварянето на емисията през май доближи 2,23. Най-близката до този матуритет емисия е от 2022 година под формата на 5.5-годишни държавни скъпи бумаги.

Преди две години, още веднъж със служебно държавно управление на власт, беше реализирана много по-висока рентабилност - 4,1% и 5,6%, за два заема в размер на 200 милиона лв. всеки. От страна на участниците най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките - 70,2%, следвани от застрахователните сдружения - 16,5%.
 Дават 150 млн. лева заем на Мини
Дават 150 млн. лева заем на Мини " Марица-изток " до известието на Европейска комисия за 1 млрд.лв.

100 млн лева от " Български енергиен холдинг " и 50 млн. лева - от търговка банка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР