Служебното правителство иска да сключи сделка за 10 шведски изтребителя

...
Служебното правителство иска да сключи сделка за 10 шведски изтребителя
Коментари Харесай

Правителството на Румен Радев иска да купи 10 изтребителя "Грипен"

Служебното държавно управление желае да подписа договорка за 10 шведски изтребителя " Грипен ", разкрива " 24 часа ". Това излиза наяве от писмо на служебния министър на защитата Димитър Стоянов до шведския му сътрудник Петер Хултквист, което виждате по-долу.
 
 Писмото на Димитър Стоянов за покупката на изтребители Писмото на Димитър Стоянов за покупката на изтребители " Грипен " Източник: 24 часа
Писмото е изпратено на 30 септември. В него Стоянов желае оферта за закупуването на 10 изтребителя " Грипен ", които да бъдат създадени и доставени в границите на 2 години от сключването на контракта. Стоянов желае въпреки всичко и оферта за лизинг, която би била по-добра за България. 
 
Писмото за покупка на шведските изтребители е изпратено дни, откакто на 16 септември Стоянов разгласи, че България обмисля предложения от Швеция и Франция за наем на самолети " Грипен " или " Мираж ". Като те трябваше да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят от края на тази година до 2025 - 2030 година, когато България ще разполага към този момент с цялостна ескадрила от американски изтребители F-16. Тогава Стоянов разгласи, че чака шведска делегация в София на 20 септември. Очевидно след тези диалози е решил, че българските Военновъздушни сили би трябвало да закупят и " Грипен " с изключение на F-16.
 
Шведските изтребители " Грипен ” бяха любимец за нов военен аероплан на Военновъздушни сили през 2017 година при първото, назначено от Румен Радев, служебно държавно управление. Тогавашният длъжностен министър председател Огнян Герджиков разкри след това, че е бил натискан от Румен Радев да вземе това решение. Третото държавно управление на Бойко Борисов ревизира това решение, скапе търга и организира нов, след който бяха платени над 2 милиарда лева за осем чисто нови F-16.
 
Тогава, пробвайки да вземат договорката, шведите предложиха вместо 8 да ни продадат 10 " Грипен " -а.
В края на септември това служебно държавно управление пък удостовери офертата на Съединени американски щати за покупката на още осем изтребителя F-16 за към 2,2 милиарда лева.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР