Служебното правителство е взело решение каква военна помощ ще предостави

...
Служебното правителство е взело решение каква военна помощ ще предостави
Коментари Харесай

Служебният кабинет е решил каква военна помощ ще прати на Украйна, но списъкът остава тайна

Служебното държавно управление е взело решение каква военна помощ ще даде на Украйна на съвещанието си в сряда. Решението е оповестено в държавната системата за правна информация, само че описът с съответните въоръжение и муниции към него е засекретен. Българската помощ ще включва и изпращане на военнослужещи в чужбина, които да образоват украински бойци.

Посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко разяснява, че описът, направен от Министерството на защитата, е дълъг и сериозен, съобщи. По думите му помощта включва артилерийски оръдия, средства за защита, снаряди и боеприпаси.

На 3 декември изтича срокът, в който кабинетът на Гълъб Донев би трябвало да внесе решението и листата към него в Народното събрание. Месец по-рано депутатите взеха решение с огромно болшинство България да изпрати.

Тогава единствено " Възраждане " и Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу ". Първият опит за гласоподаване на такова решение се провали през май, откакто от Българска социалистическа партия заплашиха, че ще изоставен тогавашната ръководещата коалиция, подкрепяща съдружното държавно управление на Кирил Петков.

До момента е известно, че българската пратка ще пътува за Украйна с " над 9 от огромните " американски самолети Боинг С-17, сподели служебният министър Димитър Стоянов по на 19 ноември. Той заявява, че помощта няма да включва комплекси за противовъздушна защита (ПВО) С-300 и изтребители.

От държавното решение, взето в сряда, се схваща, че България ще даде военно имущество на Украйна в границите на Мисията на Европейския съюз (ЕС) за подкрепяне на Украйна (EUMAM UA).

Освен въоръжение и боеприпаси, в задачата ше се включат и български военни. Един щабен офицер ще замине за увеличаване на звеното за обмисляне и осъществяване на военни задачи и интервенции на Европейски Съюз в Белгия.

До 5 военнослужещи ще бъдат изпратени в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Полша и/или в Германия. До 50 военни пък ще обучват украински бойци " на територията на страни членки на Европейски Съюз, и/или в Република България ".

Служебният кабинет е решил още в България годишно да се образоват до 60 украински военни за бойни санитари в границите на задачата EUMAM UA.

Предоставянето на оръжие и образованията ще станат вероятни с държавно съглашение с Украйна, което би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание.

България и Унгария са последните страни членки на Европейски Съюз, които към момента не са изпратили военна помощ на украинската опозиция. Тя се отбранява от съветските сили, които на 24 февруари започнаха непредизвикана пълномащабна военна инвазия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР