Служебното правителство е сбъркало в това къде трябва да прави

...
Служебното правителство е сбъркало в това къде трябва да прави
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Служебното правителство е сбъркало, хеликоптерните бази не могат да бъдат в болници

Служебното държавно управление е сбъркало в това къде би трябвало да прави оперативните площадки, на които да престояват медицинските хеликоптери. Това съобщи министър председателят Николай Денков на конференция в Министерския съвет, отдадена на осъществяването на управническата стратегия на държавното управление.

„ Те не могат да бъдат в лечебните заведения, както беше задвижено по време на служебното държавно управление. Нямат право да бъдат там. Там могат да кацат единствено, когато има потребност да се реализира съответната здравна активност. Налага се ние да рестартираме процеса “, изясни Денков, представен от Българска телеграфна агенция..

Той напомни, че терените за част от площадките, на които следва да бъдат ситуирани бъдещите въздушни коли за спешна помощ, вече са обезпечени, а за останалата част се работи. До този миг е решено такива да има на територията на летищата в София и Пловдив, както и на терен от бившето летище в Търговище.

Има европейски правилник, който изисква тази активност да се прави от търговски сдружения. Това, което направи служебното държавно управление, е да закрие комерсиалното сдружение и да трансферира активността към Държавния авиационен оператор (ДАО), който няма право да прави тази активност. Защо? Не мога да ви кажа. Сега, след една година, ние се намираме в изходно състояние, в което ДАО не може да прави тази активност. Трябва още веднъж да сътворяваме комерсиално сдружение, което да поеме тази работа “, уточни още министър-председателят.

Денков добави, че се работи по решението на всички проблеми, свързани с обезпечаване на помощ по въздуха за българските жители, взаимно сред Министерството на здравеопазването и Министерството на превоза и известията.

По информация на министъра на превоза и съобщенията Георги Гвоздейков, първият медицински хеликоптер ще бъде доставен у нас през декември тази година и няма да има забавяния в осъществяването на плана.

До най-далечната точка хеликоптерите от системата за незабавна помощ по въздух ще доближават за сред 20 и 30 минути, с което покриваме условието за „ златния час “ при спасяването на потърпевши. Това сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

„ Отпушихме процеса по създаване на незабавна здравна помощ по въздух, който беше много затлачен. Дадохме опция на Министерството на здравеопазването да работи интензивно по започване на социална поръчка за създаване на оперативните бази “, уточни Гвоздейков.

Другите две точки за хеликоптерни бази ще бъдат на летище Долна Митрополия и летище Габровница, където има някогашна военновъздушна база, която все още е с отпаднала нужда, изясни министър Гвоздейков. Той добави, че се работи за прехвърлянето на парцелите там от Министерството на защитата на Министерството на здравеопазването, с цел да може да стартира построяването на прилежащата инфраструктура.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР