Служебното правителство е проспало забавянето на изтребителите, смятат от ГЕРБ.Излизаме

...
Служебното правителство е проспало забавянето на изтребителите, смятат от ГЕРБ.Излизаме
Коментари Харесай

Христо Гаджев, ГЕРБ: Служебното правителство е проспало забавянето на изтребителите

Служебното държавно управление е проспало забавянето на изтребителите, считат от ГЕРБ.

Излизаме да ви кажем обстоятелства, а не клевети, каквито през днешния ден си е разрешил президентът. Договорът има доста ясни периоди за доставка на изтребителите, изясни Христо Гаджев. Той напомни, че доставката на първите две машини би трябвало да стане през втората половина на 2023 година, при започване на 2024  г. се чакат още 4,  а последните две бройки от цялата поръчка би трябвало да дойдат през лятото на същата година.

Още през лятото на 2021 година служебното държавно управление бе осведомено за закъснение на процеса по доставка заради смяна на техниката в някои от самолетите. Проста инспекция в Google демонстрира, че още през октомври 2021 година по време на служебното държавно управление се е говорило за проблеми с доставката на самолети освен за България, само че и за всички страни. Но какво направи служебното държавно управление - проспа цялата обстановка. Служебното държавно управление се провали в построяването на инфраструктурата, тъй като както по проект, по този начин и по контракт, до момента в който не е подготвена пистата на " Граф Игнатиево ", няма по какъв начин да ги приемем, акцентира Гаджев. Той настоя, че в случай че има писмо за закъснение на доставката, то Народното събрание и министър председателят би трябвало да бъдат известени от министъра на защитата, написа " 24 часа ".

Доставката може да закъснява поради неналичието на политическо доверие в това държавно управление, позволи той. Гаджев даже предложи в подмяна на забавянето България да изиска от Съединени американски щати да помогне за защитата на въздушното ни пространство, по тъкмо в така наречен air policing (б.а. - той се извършва по контракт с НАТО и страните в алианса си оказват помощ на ротационен принцип).

В сходни обстановки решенията са политически и са свързани с равнището на доверие, което има администрацията на Съединени американски щати сега към българското държавно управление. Ако кабинетът се употребява с него, може да откри елементарно решение, безапелационен бе и Митов. Той се възмути и, че държавното управление " трансформира Google в престиж, когато му би трябвало ", само че другояче не ревизира други обстоятелства в него. 

Митов даде и образец, че сега доста страни са декларирали предпочитание да поръчат изтребители Ф-16, което пък можело в допълнение да забави доставките.

Какво прави българското държавно управление, с цел да поръча идващите осем Ф-16, от които българската авиация се нуждае, с цел да се окомплектова. Защо Радев и държавното управление не вършат всичко допустимо да ги поръчат? Ако го създадат късно, то поръчките ще се струпат, добави Митов. Той настоя, че сегашният кабинет е " артикул и дете " на президента Румен Радев и по тази причина трябвало да носят отговорност, а не да се оправдават с ГЕРБ.

Има ли писмо за закъснение? Няма ли? Какви са аргументите? Двете служебни държавни управления и това на Кирил Петков водят до нулева година за българската защита, акцентира пък Гаджев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР