Служебното правителство е позволило на Лукойл Нефтохим Бургас“ да продължи

...
Служебното правителство е позволило на Лукойл Нефтохим Бургас“ да продължи
Коментари Харесай

„Лукойл Нефтохим“ има разрешение да работи въпреки санкциите

Служебното държавно управление е разрешило на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ да продължи да употребява пристанищния терминал „ Росенец “, макар че към този момент са в действие европейските наказания, които не разрешават даване на достъп до пристанищата на ЕС на плавателни съдове, регистрирани под съветско знаме. А терминалът е мястото, на което се разтоварва съветския петрол, употребен от бургаската рафинерия.

Заради юридическата си съгласуваност с Русия „ Лукойл Нефтохим ” попада в обсега на ограничаващите ограничения и би трябвало да спре да доставя суровината си в България. Но с решението от 8 април, когато на власт в България беше държавното управление на Кирил Петков, Съветът на Европейския съюз даде дерогация (изключение от правилото) за селскостопански и хранителни артикули, филантропична помощ и енергетика.

В ядосан пост през страницата си във Фейсбук Атанас Атанасов, ръководител на „ Демократи за мощна България “, част от обединението „ Демократична България “, написа, че договорът за 35-годишната концесия на пристанищен терминал „ Росенец “ би трябвало да бъде преустановен, в сходство с наредбите на Регламент Nr. 833/2014г. Което не е правилно.

С какво право служебното държавно управление, което няма парламентарна легитимност, продължава концесията на Росенец? Българската страна би трябвало неотложно да ликвидира съветския анклав Росенец и да си възвърне контрола върху Пристанищния комплекс. По този метод ще бъде прекъснато финансирането на войната на Путин в Украйна от българска територия “, написа Атанасов.

Припомняме, че през юни държавното управление на Кирил Петков, подкрепяно от Българска социалистическа партия и „ Демократична България “, издейства дерогация за съветския нефт, внасян от „ Лукойл Нефтохим “ в България. И вместо както останалите страни в Европейски Съюз, доставящи си нефта с кораби, да бъде неразрешена съветската суровина от 5 декември тази година, България си издейства дерогация до края на 2024 година Това стана след опасност от страна на Кирил Петков и Асен Василев към Европейския съюз, че ще блокират целия пакет от наказания, в случай че не се издейства пролонгация за „ Лукойл “.


Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР