Служебното правителство е изправено пред тежко решение за цената на

...
Служебното правителство е изправено пред тежко решение за цената на
Коментари Харесай

Кабинетът пред тежка дилема за държавната ТЕЦ и цените на тока

Служебното държавно управление е изправено пред тежко решение за цената на електрическата енергия за бита от 1 юли 2021 година, заради нуждата на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " да бъде позволена квота за произвеждане за семействата. Според количеството, което бъде несъмнено за въглищната централа, повишаването на тока от идващия месец може да е сред 5 и 15 на 100 при изчислено все още от енергийния регулатор приблизително покачване с 3 %.

Разчетите на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), направени в края на май, от достъп до пазара на бита, защото нейните цени идват над 210 лева./МВтч в случай, че прогнозната пазарна цена е избрана на към 120 лева

Държавната централа има насъбрани колосални загуби и възможното ѝ излизане на свободния пазар я обрича на банкрут. Затова държавното управление е, сподели предходната седмица служебният енергиен министър Андрей Живков.

Той не се ангажира с размер на квотата за бита, само че увери, че това няма да увеличи цената над плануваните към този момент 3 %, защото централата щяла да работи по-ефективно. Миналата година обаче КЕВР още веднъж не смяташе да дава квота на държавната Топлоелектрическа централа и освен това състояние токът трябваше да поевтинее с половин %, само че откакто ѝ бе подредено да стори това, електрическата енергия.

Сега също е ясно, че няма по какъв начин по едно и също време и централата да работи, и токът да не скочи с повече от към този момент оповестените приблизително 3 %. Затова и разногласието за плановете на квотите и цените сред синдикати и работодатели в сряда и в четвъртък е обект на диалозите на премиера Стефан Янев надлежно с КТ " Подкрепа " и КНСБ, и с индустриалните консуматори на ток и работодателските организации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР