Служебно разпределение на лекари специализанти няма да има. Това е

...
Служебно разпределение на лекари специализанти няма да има. Това е
Коментари Харесай

Служебно разпределение на лекари специализанти няма да има

Служебно систематизиране на лекари специализанти няма да има. Това е било контрактувано по време на среща сред управлението на Българския лекарски съюз /БЛС/ и млади лекари с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и заместник-министъра на опазването на здравето Жени Начева, оповестиха от съсловната организация. Срещата е била инициирана от БЛС и на нея са били показани оферти за промени в Наредбата за придобиване на компетентност.

Предложенията за промени в наредбата предвиждаха специализиращите на държавна прехрана млади лекари да бъдат служебно разпределяни след приключването на специализацията в посочени от Министерството на здравеопазването /МЗ/ лечебни заведения, а при положение, че специализантът не извърши задължението си, той да би трябвало да връща заплатите, получените по време на специализацията.

По време на срещата е било конкретизирано, че е належащо младите лекари да имат право на свободен избор къде да специализират, а финансираните от Министерство на здравеопазването специализации да бъдат оповестени авансово. Обсъдено било и да има типови контракти, които специализантът ще подписва с определената от него болница. Подписването на контракт ще бъде и основанието болничното заведение да бъде подкрепена от Министерство на здравеопазването, само че при явен правилник.

Запазва се съществуващият механизъм за специализация - откриване тук-там за специализанти от лечебните заведения. Лекарите са настояли да има ясно и транспарантно осъществяване на уеднаквен конкурс за назначение на специализанти.

Участниците в срещата са разискали и усложненията, които имат специализантите по "Педиатрия " и "Обща медицина ", както и че за първи път Министерство на здравеопазването ще отделя средства за заплати за специализанти по "Обща медицина ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР