Служебният вицепремиер по управление на европейските средства се надява партиите

...
Служебният вицепремиер по управление на европейските средства се надява партиите
Коментари Харесай

Пеканов: Ако новият парламент не приеме законите по ПВУ, няма да има повече плащания

Служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства се надява партиите в новия парламент за проявят разсъдък и да одобряват законите, обвързани с заплащанията по Плана за възобновяване и резистентност.

" На добър час на новия парламент и нека успее да се концентрира върху значимите задания. Според мено това са промените пред България. Голяма част от тях са написани в законопроекти на служебното държавно управление, които са съгласувани с Европейски Съюз и са импортирани в парламетта. Това са значими закони, които от години трябваше да бъдат признати и аз се надявам националното заседание да ги одобри. Без тези 12 закона, няма да има повече пари. Следващият транш е за 724 млн. евро и ние не може да го желаяме без да сме си свършили работата - това е новия механизъм. Парите идват против резултати, против промени, с които показваш, че има воля страната ти да продължи да се развива. " – разяснява той пред Българска национална телевизия.

Пеканов остава оптимист по отношение на опцията за сформиране на държавно управление.

" Има неща, към които можем и би трябвало да се обединим. Това са промени, които ще би трябвало да бъдат признати рано или късно, и аз се надявам с разсъдък и самообладание от страна на партиите, те да бъдат признати. " - сподели още той.

Относно опитите за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност Пеканов съобщи, че енергийният министър Росен Христов е бил в Брюксел, с цел да изясни за какво предходната година България не е понижила нездравословните излъчвания. Изтъкна, обаче, че остава упованието от страна на Европейска комисия до 2026 да има понижаване на излъчванията. По какъв метод това ще се случи е въпрос на еластичност от страна на България и Европейска комисия, тъй че би трябвало да се намерим метод, счита Пеканов. Следващите диалози са през април.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР