Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов определи

...
Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов определи
Коментари Харесай

Пеканов: Регулаторите трябва да вземат мерки преди влизането ни в еврозоната, за да няма спекула

Служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов дефинира осведомителната акцията за иницииране на референдум против въвеждането на еврото като лъскава и добре готова. " Навсякъде стартират един куп легенди и съгласно мен погрешни обстоятелства, да вземем за пример, че ще се откажем от паричната си политика. Ние сме се отказали от нея през 1997 година с влизането във Валутния ръб ", разяснява Атанас Пеканов в предаването. Това донесе непоклатимост на българския лев, би трябвало да създадем идната крачка на интеграция, с цел да можем да участваме в решения, които сега единствено асимилираме, добави той.

" Ще повишим присъединяване си в процесите, ще имаме опция да използваме всички европейски принадлежности по време на рецесии, банковият ни контрол и банковата ни система ще бъдат по-силни ", изясни вицепремиерът.

Според него ще се увеличи и кредитният ни рейтинг. Това по думите му ще докара до понижаване на лихвите по заемите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се повишават.

" В първите дни на въвеждане на еврото в Хърватия видяхме някои спекулативни действия в търговски обекти - чиста корист. Това е сериозен проблем, който ние би трябвало да адресираме, това е главният проблем - обособени търговски субекти да спекулират и да употребяват тази опция, с цел да покачват цените ", сподели още вицепремиерът.

Той уточни, че ще трябват доста ясни дейности и този проблем не би трябвало да се неглижира. " Това значи активиране и доста ясни политики на другите регулатори, да вземем за пример Комисията за отбрана на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията. Те ще би трябвало да развиват доста сериозна активност още в интервала преди влизането в еврозоната, с цел да защитят крайния консуматор ", означи Атанас Пеканов.

Той уточни, че в Хърватия заради тази причина се постановат много съществени санкции. Налагането на тези санкции ще докара до това някои от комерсиалните обекти към този момент да не си разрешават такива практики, сподели вицепремиерът.

Атанас Пеканов сподели още, че дата за влизането ни в еврозоната остава реалистична, само че има критерии, които би трябвало да бъдат изпълнени. Той уточни, че инфлацията продължава да бъде прекомерно висока и има още три закона, които би трябвало да бъдат признати от Народното събрание. Обикновено решението от страна на Съвета на Европейски Съюз за влизане се взема през юли. След това, в случай че бъде утвърдено участието на България в еврозоната, през август би трябвало да се случи въвеждането на цени в лв. и в евро, изясни той.

Първият транш по Плана за възобновяване и резистентност е към този момент факт, само че Народното събрание задължи кабинета да предоговори изискванията в Европа. " Аз съм уведомил Европейската комисия за решението на Народното събрание. Обяснил съм им и ясната позиция на България, която е до момента в който обстановката в енергийната сфера е такава - а точно въглищните централи вършат извънредно високи положителни финансови резултати, които частично страната употребява и за обезщетения, и се връщат назад в страната, до момента в който българската енергетика създава ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да осъществим този ангажимент все още ", заяви вицепремиер по ръководство на европейските средства. 

По думите му идната стъпка е да се приготви обоснована позиция на България за какво тези задължения са невъзможни в настоящата обстановка. Такава позиция ще бъде направена през идващия месец от Министерство на енергетиката. " Ние към момента нямаме формален отговор, тъй като те търсят по кой тъкмо член на регламента или по кой механизъм ние да вървим към едно такова предоговаряне ", сподели още вицепремиерът. След като изпратим формалната си позиция за предоговарянето на ПВУ, решението на Европейска комисия ще отнеме най-малко два месеца, акцентира Пеканов. " Аз желая тези договаряния да са сполучливи и да защитим нашата позиция, само че и да осъществяваме всички тези планове по Плана, които са основни за България, както и промените - законите, които ще отключат капацитета на страната ни ", разгласи вицепремиерът.

Според него би трябвало да се постави фокус върху механизма за отчетност на дейностите на основния прокурор, тъй като този текст е залегнал по искане на Европейска комисия и в Плана за възобновяване и резистентност. Пеканов съобщи, че разглеждането на закона се бави с процедурни хватки от един-единствен човек и това бил депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, който е ръководител на Правната комисия в Народното събрание. Ако законът бъде признат, той ще ни помогне както при договарянията, по този начин и за Шенген, безапелационен е Пеканов. По думите му второ заплащане по ПВУ можем да чакаме, едвам когато приемем останали 12 от общо седемнадесетте закона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР