Служебният премиер Стефан заяви в парламента готовност да се извини

...
Служебният премиер Стефан заяви в парламента готовност да се извини
Коментари Харесай

Стефан Янев се извини на лекарите, но не и на Костадин Ангелов

Служебният министър председател Стефан съобщи в Народното събрание подготвеност да се извини на лекарите, които са се почувствали наранени от думите му, казани във вчерашния блиц надзор, че Хипократовата клетва изисква подготвеност за всеотдайност.

Призив за опрощение към министър-председателя насочи депутатът от ГЕРБ и някогашен здравен министър Костадин Ангелов.

Стефан акцентира, че неведнъж е изказвал дълбока признателност към всички лекари и медицински експерти, които се борят за човешкия живот. Той разясни, че думите му са били казани в диалог, почнал с думата " война ", вкарана точно от Костадин Ангелов, който е обяснил, че българските лекари се намират във война.

" Аз съм склонен да приема, че е по този начин. Всяка една активност, която е в полза на хората, във връзка с тяхното здраве и техния живот, мога да приема, че е война. Влизайки в тази терминология обаче и смесвайки клетвите, аз нямам потребност да бъда просветен какво тъкмо съдържа Хипократовата клетва. Тръгвайки от военната терминология желая да Ви кажа едно, господин Ангелов. Ако Вие сте изучавали медицина и знаете в детайли какво съдържа Хипократовата клетва, аз мога да Ви кажа какво е проучването и смисъла на използването на думата „ война “, разяснява министър председателят.

" Всяка една война се печели, когато участващите в нея са уверени, че тя е обективна. Ако Вие сега желаете да внушите, че лекарите вземат участие в несправедлива война, това евентуално е засегнатост към тях. Ако мислите, че моите думи, които през вчерашния ден съм споделил, са някаква засегнатост към тях, аз съм подготвен да се извиня на тези, които се усещат наранени ", съобщи Янев.

" Ако ви наскърбява това, че някой смесва парите с вашето наличие в тази обективна интервенция, да не я назовавам война, в случай че мислите, че моите думи са били такива, аз се оправдавам. Но във връзка с обстоятелството, че се смесват понятията и се търсят някакви краткосрочни политически дивиденти, господин Ангелов, на Вас не се оправдавам ", приключи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР