Служебният премиер Стефан Янев ще проведе среща днес от 13

...
Служебният премиер Стефан Янев ще проведе среща днес от 13
Коментари Харесай

Бизнесът се среща днес със служебния премиер за цената на тока

Служебният министър председател Стефан Янев ще организира среща през днешния ден от 13 ч. през днешния ден с членовете на Асоциацията на организациите на българските работодатели, която сплотява 4-те най-големи бизнес организации у нас. Това разгласи държавната пресслужба.

В срещата, в границите на която ще бъде разисквана обстановката на пазара на електрическа енергия в България, ще вземат участие представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, на Българската стопанска камара, на Българската търговско-промишлена палата и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Високото ползване на електрическа енергия поради високите температури и нуждата от потребление на климатици, мощния туристически сезон и бързото отваряне на индустрията докара до рекорден растеж в цената на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса в последните 2 седмици.  Цената доближи за някои пикови часове невиждана стойност от 400 лева на мегаватчас, при 50-90 лева на мегаватчас за същия интервал на 2020 година

Най-големият Топлоелектрическа централа у нас – държавният „ Марица Изток 2 “ едвам през днешния ден включи всички свои индустриални блокове – общо 5 от 8 налични, останалите три са в планов ремонт. В момента ТЕЦът създава към 800 мегавата електрическа енергия при 1600 мегавата конфигурирани мощности.

До преди седмица ТЕЦът работеше едвам на 20% от потенциала си макар огромното търсене и високата цена. Заради огромните разноски за квоти за нездравословни излъчвания въглищната централа е рентабилна при цена на тока от над 200 лева на мегаватчас, която до неотдавна не беше постоянно записана на борсата.

Бавната реакция от страна на управлението на ТЕЦа предизвика гневна реакция от страна на АОБР предходната седмица, като бизнесът настоя за оставки и заплаши със стачки. 

В момента цялото произвеждане на електрическа енергия е 4800 мегавата, от които 900 мегавата са за експорт към прилежащите страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР