Служебният премиер Гълъб Донев свика среща с трима министри заради

...
Служебният премиер Гълъб Донев свика среща с трима министри заради
Коментари Харесай

България отправя заплаха към Нидерландия и Австрия

Служебният министър председател Гълъб Донев свика среща с трима министри поради присъединението на България към Шенгенското пространство. На нея участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков, както и на правораздаването Крум Зарков.

В рамките на срещата е изработен обзор на дейностите на служебното държавно управление за отстояване на готовността на България за присъединение към Шенгенското пространство.

Критериите за присъединение към Шенген, които са механически, бяха покрити от Бълария още през 2011 година, акцентира Донев и добави, че това е добре известно на държавните управления на Австрия и Нидерландия.

През последните месеци бяха осъществени две инспекции, проведени от Европейската комисия по самодейност на България и Румъния с присъединяване на заинтригувани страни от Европейски Съюз. Проверките бяха фокусирани върху осъществяването на техническите критерии от страна на България. Двете инспекции приключиха с позитивни за България отчети. Посолството на Австрия в България също направи инспекция, която също има позитивна оценка, уточни министър-председателят на България.

Донев напомни, че още през 2019 година Европейската комисия излезе със мнение, че България е покрила шесте съществени критерия по механизма за съдействие и инспекция и не се постанова изготвянвто на нови отчети, тъй като изискванията за отпадане на този мониторинг са изпълнени.

Той означи, че приетана от Народното събрание на 17 ноември декларация за присъединение на България към Шенгенското пространство, която отразява общонационалния темперамент на този приоритет, е още една гаранция за осъществяване на признатите задължения от страна на България.

В последните седмици президентът и държавното управление реализираха доста дейна външнополитическа активност за да срещнат сътрудниците с проблема за присъединение на страната ни към Шенген.

Отрицателните позиции на премиера на Нидерландия и на канцлера на Австрия остават непроменени. Повече от явно е, че тези позции са подбудени от вътрешнополитически основание, в сравнение с от действително разпознати дефекти по използването на шенгенските правила от България. Подобна обстановки буди отчаяние и внася разделяне в съюза и слага под въпрос неговото единение, съобщи още Донев.

Премиерът на Нидерландия прибягва до недостойни внушения, които в България надали ще бъдат забравени скоро, уточни министър-председателят Донев и добави, че дългът ни пред тримата служители на реда, които починаха, охранявайки външната граница на Европейски Съюз, няма да го разреши.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР