Служебният премиер Гълъб Донев ще проведе среща в Министерския съвет

...
Служебният премиер Гълъб Донев ще проведе среща в Министерския съвет
Коментари Харесай

Донев вика трима министри заради Шенген

Служебният министър председател Гълъб Донев ще организира среща в Министерския съвет с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правораздаването Крум Зарков, оповестиха от пресслужбата на кабинета. В рамките на срещата ще бъде изработен обзор на дейностите на служебното държавно управление за отстояване на готовността на България за присъединение към Шенгенското пространство, се споделя в известието.

Очаква се Нидерландия да се съгласи Румъния и Хърватия да се причислят към Шенгенското пространство, но да блокира приемането на България, съгласно решение на нидерландското държавно управление. Предстои на 8 декември Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи да гласоподава с две обособени решения за разширението на Шенген. Предвижда се министрите да гласоподават за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия - с второ решение. За одобрение на решението се изисква единогласие.

Инициативата за срещата при премиера Гълъб Донев идва на фона на остри реакции от българските управляващи и политическите сили във връзка позицията на Нидерландия.

Главният прокурор Иван Гешев показва, че чака доказателства за изказванието на премиера на Нидерландия – Марк Рюте, че „ желае да изключи опцията за нелегално прекосяване на границата сред Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро ”.

 

Според президента Румен Радев, вместо европейска взаимност, България получава цинизъм. Нидерландия направи най-хубавия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии и на тези, които не желаят да има мощна Европа, разяснява и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев означи, че през последните месеци България е положила изключителни старания, с цел да отговори на всички условия на европейските ни сътрудници. Успешно е минала през две поредни инспекции на Европейската комисия и те са посочили, че страната ни дава отговор на всички условия на Шенгенското законодателство. Според служебния министър на правораздаването Крум Зарков Нидерландия няма право да не ни желае в Шенген и методът, по който са го създали, е безусловно недопустим, не е аргументиран нито от техническа, нито от юридическа, нито от политическа позиция. 

Позицията на Нидерландия провокира реакции и от страна на политическите партии. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е коментирал тематиката с ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола, с която беседва в границите на среща на ЕНП в Атина.

България заслужава да бъде пълновръстен член на Шенген, разяснява съпредседателят на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петков. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова назова блокирането ни несправедливо и унизително. 

Много е необичайно за какво нашите европейски сътрудници толкоз доста държат да ни вкарат в еврозоната, а не желаят да ни пускат в Шенген, попита водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов. 

Председателят на „ Български напредък “ Стефан Янев разгласи, че ще внесат в Народното събрание предложение за решение, което задължава премиера на България да гласоподава против всички препоръчани начинания и назначения на Нидерландия като реципрочна мярка на политиката към страната ни.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР