Служебният премиер Гълъб Донев се срещна на работен обяд с

...
Служебният премиер Гълъб Донев се срещна на работен обяд с
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан се срещна и със служебния премиер Гълъб Донев

Служебният министър председател Гълъб Донев се срещна на работен обяд с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев, който е у нас на двудневно публично посещаване. По време на диалозите министър-председателят Гълъб Донев подчертава върху енергийното съдействие и приноса на Азербайджан като благонадежден сътрудник и поръчител в областта на сигурността на газовите доставки за България и Европейския съюз, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Премиерът срещна президента Алиев със сериозната и целенасочена работа на служебния кабинет за въвеждането в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която има главно значение за енергийната сигурност в района и за диверсификацията на енергийните източници.Гълъб Донев уточни, че отличното дългогодишно партньорство сред София и Баку е добра основа, върху която да се обсъдят опциите България да получава спомагателни количества газ от Азербайджан.Предвид стратегическото разположение на България и на Азербайджан по продължение на коридора „ Изток-Запад “, министър председателят Гълъб Донев открои евентуалните изгоди за двете страни от задълбочаване на съдействието в региона на превоза и свързаността.

След формалното посрещане през днешния ден, президентът на АзербайджанИлхам Алиев организира среща „ на четири очи “с българския държавен глава Румен Радев. Обсъдихме доставките на спомагателни количества природен газ за България и ще засегна тази тематика на национално ниво, сподели след срещата Илхам Алиев. За нас Азербайджан се утвърди като мечтан, предпочитан и благонадежден сътрудник, означи Румен Радев.

Програмата на визитата на президента Алиев планува също присъединяване в церемонията на следващия ден по въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

Българският държавен глава съобщи още, че газовата връзка с Гърция дава стратегическо измерение на съдействието. Тя е извънредно значима освен за България и прилежащите страни, само че и за района на Централна, Западна и Южна Европа, добави Радев. Той уточни, че газовата връзка ще даде на България за първи път възможностда получава действително газ от Азербайджан.По думите му този план трансформира уверено енергийната карта на Европа.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР