Служебният премиер Гълъб Донев проведе разговор с румънския си колега

...
Служебният премиер Гълъб Донев проведе разговор с румънския си колега
Коментари Харесай

С транспортни връзки с Румъния Донев прокарва пътя ни към Шенген

Служебният министър председател Гълъб Донев организира диалог с румънския си сътрудник Николае Чука, оповестяват от държавната пресслужба . Във видеоконферентна връзка двамата разискаха съдействието на двете страни за реализацията на плана " Подобряване на изискванията на мореплаване в общия българо-румънски сектор на р. Дунав " (FAST Danubе).

Донев удостовери уговорката на България за сполучливото осъществяване на плана и посочи голямото му значение за развиването на двустранното съдействие. По думите му е значимо България и Румъния да работят интензивно и ускорено за реализацията както на този план, по този начин и за на р. Дунав при Русе - Гюргево.

Двамата министър председатели засегнаха и тематиката за Шенген. Пълноправното участие на България и Румъния в Шенгенското пространство през актуалната 2023 година година, въз основа на общо решение за двете страни следва да бъде наша взаимна цел, посочи Гълъб Донев. Той изрази убеденост, че дейното съдействие сред двете страни по този значим въпрос от общ интерес ще продължи и през идващите месеци.

Според Донев е в съвместен интерес на България и Румъния да обединят напъните си, с цел да подсигуряват поддръжката на всички държави-членки . В последните няколко седмици, откакто и двете страни получиха, настойчиво се заприказва, че Европейска комисия ще върне годишния и вътрешния ред на България, за разлика от Това на процедура ще отдели двете страни и се трансформира в удостоверение на опасенията, че Букурещ ще получи още тази година зелена светлина, а България - не.

Двамата министър председатели бяха единомислещи, че приемането на България и Румъния ще способства за по-доброто действие на Шенгенското пространство, ще обезпечи по-силно икономическо съдействие, само че и по-добра отбрана на външните граници и това е в полза на целия Европейски съюз.
 Европейска комисия: Нечестно е да се слагат нови условия пред България и Румъния за Шенген
Европейска комисия: Нечестно е да се слагат нови условия пред България и Румъния за Шенген

Комисията е в подготвеност да отпусне средства за границата ни с Турция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР