Служебният премиер Гълъб Донев осъди атаката на Кремъл срещу Христо

...
Служебният премиер Гълъб Донев осъди атаката на Кремъл срещу Христо
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Неприемлив опит за сплашване е делото срещу Христо Грозев в Русия

Служебният министър председател Гълъб Донев осъди офанзивата на Кремъл против Христо Грозев от Bellingcat, който беше разгласен за търсене в Русия от съветското Министерство на вътрешните работи.

" За нас този акт е недопустим. Той съставлява посягане против свободата на словото и опит за заплашване на български жител. Затова държавното управление ще изрази формален митинг против оповестяването за търсене на Христо Грозев и ще упорства за цялостна информация за основанията за това решение ", сподели Донев преди началото на съвещанието на Министерски съвет.

Русия не е уведомила българските управляващи по формален път за повдигнатите обвинявания против Грозев.

Очаква се Елеонора Митрофанова да се яви в Министерството на външните работи, с цел да даде пояснения по случая.

Гълъб Донев твърди още, че страната е в " непрекъснат контакт " с Христо Грозев още преди информацията за неговото търсене от Русия да стане публично притежание.
Самият публицист се учуди на забавената след излизането на информацията за съветското дело против него.
" Действията за оказване на подпомагане от страна на държавното управление не са реакция на напън, както настояват някои ", разгласи Донев.

Той обаче отхвърли да влиза в каквито и да било детайлности към това какви ограничения вземат службите за сигурността на ръководителя на Bellingcat и разгласи, че " в полза на сигурността му " е те да не бъдат " представяни декларативно в новинарските излъчвания ".

Грозев разяснява в Twitter, че чака да чуе какви отговори ще даде съветската посланичка при чуването през днешния ден за аргументите за издирването му по неразбираеми " престъпни обвинявания ".

" И съм признателен, че множеството политически партии и българското държавно управление се застъпиха за мен - и за свободното слово - и слагат пред Кремъл тежки въпроси ", написа още той.

Looking forward to the Russian ambassador`s answers today as to why I am being " wanted " on opaque " criminal charges ". And grateful that most political parties and the Bulgarian government stood up for me - and for free speech - and are asking the Kremlin tough questions.
— Christo Grozev (@christogrozev)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР