Служебният премиер Гълъб Донев обяви нова стратегия за спасяване на

...
Служебният премиер Гълъб Донев обяви нова стратегия за спасяване на
Коментари Харесай

Нов сценарий за Шенген: Натиск за обрат в последния момент и влизане на етапи до юли 2023 г.

Служебният министър председател Гълъб Донев разгласи нова тактика за " избавяне " на кандидатурата на България за Шенген в последния миг.

Донев твърди, че има късмет Европейският съвет от 15 и 16 декември да промени блокажа от срещата на вътрешните министри на страните от Европейски Съюз от тази седмица.

" Надяваме се да получим позитивна светлина - без значение дали участието ще е в този момент или ще е поетапно през идната година. Индикациите, които има на база на настояването на Нидерландия (за нова оценка на България по CVM), са някъде към юли 2023 година ", сподели Гълъб Донев по време на чуване в Народното събрание.

Той удостовери въпроса на Ивайло Мирчев от Демократична България, че е имало оферти България и Румъния да бъдат разграничени - тъй че прилежащата страна да влезе в Шенген преди нас.
Той се базира на обява от BIRD, в която се твърди, че предлагането е било Румъния да бъде призната до няколко месеца, а България - " с условия за ограничения против корупцията и проведената престъпност ".Тази дефиниция е била призната от Нидерландия, като е имало поддръжка и от Франция и Германия, само че българската делегация не се е съгласила, настояват от BIRD, с което и Румъния е останала без хоризонт за Шенгенското пространство.
Гълъб Донев не влезе в детайлности по съответните договаряния и позиции на България, само че и не отхвърли този проблем:

" Имаше оферти да бъдат подхванати разнообразни стъпки по разделянето на България и Румъния, разнообразни стадии на приемане в Шенген през 2023 година, само че с общото гласоподаване и с поддръжката, към която се причисли и Австрия, се одобри, че позволяват Хърватска в Шенгенското пространство, само че гласоподават срещу България и Румъния на този стадий ", сподели Донев.

Гълъб Донев влезе в спор с депутатите от " Продължаваме промяната ", с взаимни обвинявания за това кой има повече " заслуги " за негативната оценка на България от Нидерландия и Австрия.

Асен Василев изиска Донев да изясни какъв брой персонални срещи е провел с премиера на Нидерландия Марк Рюте и с канцлера на Австрия Карл Нехамер на последните три Европейски съвета в неговия мандат.

Донев не е взел участие на нито една от срещите на държавните водачи от август насам, тъй като президентът Румен Радев е решил да съставлява страната на постоянните конгреси при липса на обикновено държавно управление.

Служебният министър председател се оправда с това, че кабинетът е " групов орган " и че няколко министри са взели участие в срещи на равнището на държавни управления и парламенти.

" Специално с Марк Рюте и Нехамер не съм провеждал персонални срещи, само че съм провеждал обща среща с всички посланици от Европейски Съюз, с Урсула фон дер Лайен, с Олаф Шолц, с полския министър-председател, гръцкия, румънския, с президента на Гърция ", разгласи Гълъб Донев.

Преди това в ревюто си той разгласи, че единствено Румен Радев е водил диалози с двамата държавни ръководители на Нидерландия и Австрия - без да може да направи пробив по Шенген, най-малко към този момент.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР