Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че се надява да няма

...
Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че се надява да няма
Коментари Харесай

Главчев се надява машинното гласуване да не бъде отменено

Служебният министър председател Димитър Главчев съобщи, че се надява да няма заплаха машинното гласоподаване да бъде анулирано на идните парламентарни избори. Подобни опасения се появиха, откакто се оказа, че ЦИК и компанията " Сиела норма " АД имат разминавания, по отношение на цената, която би трябвало да бъде платена.

" Аз се надявам да не се стигне до такава степен, въпреки че има освен в тази посока напън за повишение на цени. Има подобен напън и при склада, който съхранява машините. Надявам се да не се стигне до такава степен, тъй като това ще бъде доста огромен скандал, в който, за жалост, ние нямаме никакво отношение. Това са търговски връзки сред ЦИК и съответните контрагенти. Търговците са български жители, които са виновни, и знаят, че ще взривят процеса, нямам доверие да поемат такава отговорност ", сподели Главчев.

Служебният министър на нововъведенията и растежа Росен Карадимов разяснява, че е изцяло обикновено на публичната поръчка, оповестена от ЦИК за реализатор на поддръжката на машините, да има единствено един претендент – вносителят им. Офертата на компанията обаче е с 1 милион лв. повече от оповестената от ЦИК, а в случай че контракт не бъде подписан, би трябвало да бъде анулирано машинното гласоподаване, изясни министърът. Според него офертата на ЦИК е същата, както за изборите през юни.

" Те обаче бяха двойни – за Европейски парламент и за народен парламент ", напомни Карадимов и акцентира, че няма по какъв начин актуалният избор да е по-скъп като поддръжка.

" Обявената от ЦИК социална поръчка е съобразена с тежестта на обслужването на машините, даже освен това – тя не е понижена като оферта, независимо че изборът е единствено един ", сподели Карадимов.

Той добави, че по тематиката ЦИК ще води договаряния и изрази вяра, че ще се стигне до решение.

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, обществено и намерено, подозренията за каквито и да е операции отпадат. Това съобщи служебният министър на електронното ръководство Валентин Мундров в Министерството на електронното ръководство, където се организира процедура по тегленето на номерата на машините за гласоподаване, които ще бъдат удостоверявани за сходство на идните предварителни парламентарни избори.

Тегленето на номерата беше на инцидентен принцип, обществено, и се извърши в наличието на служебния премиер Главчев.

12 676 са серийните номера на машините, които са предоставени от ЦИК на Министерството на електронното ръководство. Изтеглени бяха общо 10 от тях на инцидентен принцип, като три са за екипа на Българския институт за метрология, а за екипа на Министерството на електронното ръководство са останалите седем.

От ЦИК през вчерашния ден отхвърлиха изказванията, че хартията, употребена за машинно гласоподаване, не подхожда на условията на хартията за принтерите. Позицията на комисията, публикувана до медиите, беше във връзка твърдения на Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела Норма "  АД.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР