Служебният премиер Димитър Главчев , което правителството прие вчера и

...
Служебният премиер Димитър Главчев , което правителството прие вчера и
Коментари Харесай

Главчев отмени строежа на частна детска болница, след като МС го одобри вчера

Служебният министър председател Димитър Главчев, което държавното управление одобри през вчерашния ден и сложи въпроса за оставката на здравния си министър. Разрешението за градеж на болница " Мама и аз " взриви за следващ път нежния политическия мир, там където още го имаше.
Даденият през вчерашния ден старт на частната болница в случай, че за построяването на държавната - се чака към този момент 40 години - възмути по-рано през днешния ден президента, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, които реагираха остро.

Радев изиска преразглеждане на решението, ПП-ДБ обявиха, че го изпращат на прокуратурата и ДАНС, а Движение за права и свободи изиска незабавната му анулация.

От ГЕРБ показаха като приоритет държавната детска болница, без да разясняват решението на кабинета Главчев.

И по този начин преди 3 часа се стигна до смяната на решението и поисканата оставка на министър Кондева, при положение, че отчетът за анулацията на решението не бъде подаден през днешния ден.

Първите рецензии пристигнаха от президента. Румен Радев прикани в писмена позиция служебното държавно управление да премисли решението за основаване на частна детска болница и дефинира акта като неочакван. По думите му опазването на здравето, изключително детското, би трябвало да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Обърна се и към депутатите да упражнят надзор върху дейностите на изпълнителната власт.

" С конституционните промени политическите партии и Народното събрание сложиха служебните държавни управления под собствен надзор, само че няма никакви признаци да го извършват. Институциите са длъжни да регистрират недъзите на публичните системи и да ги поправят, а не да ги легитимират и задълбочават със личните си решения. Призовавам държавното управление да премисли взетото решение за основаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху дейностите на изпълнителната власт, за който поеха отговорност ", показва в позицията си президентът Румен Радев.

Държавният глава подсети, че по време на служебните държавни управления, за които той е отговарял, са отбити всички лобистки ползи и че кабинетът на Гълъб Донев е придвижил плана за построяването на Национална детска болница, само че тематиката е пренебрегната.

Президентът подлага на критика служебния кабинет, че вместо да придвижи този план, способства за превръщането на една общественозначима идея в частна и затвърждава практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода.

" Затова по време на служебните държавни управления, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското опазване на здравето. Служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев обезпечи терен за построяването на Национална детска болница, изготви обстоен организационен проект и обезпечи съдействието на Европейската капиталова банка за построяването. За страдание, след това тематиката бе пренебрегната, а днешното служебно държавно управление вместо да придвижи напред този план, способства за превръщането на една общественозначима идея в частна и за затвърждаване на практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода ", добавя президентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подсети, че ролята на служебните държавни управления е да приготвят почтени изброи.

" Единственото нещо, което мога да разясня, е частната болница да не отстрани и да не заплашва градежа на държавната болница, която генерации българи чакаме. Държавната болница би трябвало да бъде издигната, от това по какъв начин тя би трябвало да бъде издигната и устроена по-късно, в случай че дава задоволително благоприятни условия на положителните педиатри, аз мисля, че те ще предпочетат държавната болница, а всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение. Впрочем няма по какъв начин да не видим, че доста държавни управления се пазеха от това да подпишат сходен контракт, да се надяваме, че претекстовете на господин Главчев са задоволително безапелационни ", акцентира Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Проектът за частна детска болница беше отритнат през 2022 година от кабинета " Петков ". Днес от ПП-ДБ показаха, че ще внесат сигнал в прокуратурата и ДАНС за инспекция на изискванията, при които е издадено разрешението, както и на разбора на потребностите от откриване на частната болница. И приканиха президента, назначил служебното държавно управление и премиера Главчев, да подхващат дейности за отдръпване на взетото решение.

" Нелогично решение, което обаче не ни изненадва. ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за инспекция на изискванията, при които е издадено разрешението, както и на разбора на потребностите от откриване на частната болница, който е осъществен. Призоваваме президента, назначил служебното държавно управление и премиера Главчев, да подхващат дейности за отдръпване на взетото решение ", оповестиха от ПП-ДБ.

" Това е цялостно безобрание. Когато слагаме здравето на децата да стане бизнес, когато слагаме здравето на децата да бъде застрашена публичната болница, тъй като мъчно ще има двете лечебни заведения по едно и също време, когато едни хора мислят по какъв начин да изкарат едни пари от детското здраве, това за мен е връщане обратно към годините на Борисов и Пеевски и е толкоз срещу вярванията на нашата партия и аз съм горделив, че когато ние управлявахме, такова нещо беше неприемливо. НЗОК в този момент ще би трябвало да подписа контракт с частната болница и по този начин децата ще имат достъп до частния вид опазване на здравето, вместо да имаме естествена болница за всички деца по един и същи метод ", разяснява Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Председателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски приканва служебното държавно управление неотложно да анулира решението си за частната детска болница. Пеевски упорства българските жители да научат кой е подвел Министерския съвет да вземе сходно решение и чии лобистки ползи са обслужени. И от ГЕРБ реагираха с позиция, в която означават, че планът по построяването на държавна национална детската болница е стартирал точно в тяхното ръководство през 2020г. От ГЕРБ допълниха, че чакат всички държавни управления - без значение служебни или постоянни - да работят за осъществяването на този народен приоритет.

От вчерашното държавно решение стана ясно, че бъдещата Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Мама и Аз “ може да бъде издигната в период от 48 месеца. Теренът за нея е покрай летището. Инвеститорът е „ Търговска лига - Глобален аптечен център “, притежател на лечебните заведения " Сърце и мозък " в Бургас и Плевен. Инвестиционното желание е импортирано в края на септември 2022 година. Предвижданата инвестиция за градежа на болничното заведение е 120 млн. лв.., без държавно финансиране. Становище от НЗОК сочи, че Касата може да подписа контракт с болничното заведение. Предвиждат се общо 413 кревати. В позиция от през вчерашния ден от здравното министерство написаха,че ще има единствено едно поделение по педиатрия с 40 кревати и това изрично се разграничава от желанието на страната да подсигури построяването на Национална детска болница с над 400 кревати за пациенти до 18 година

" В структурата на болничното заведение е планувано единствено едно поделение по Педиатрия с 40 кревати. Това изрично се разграничава от желанието на страната да подсигури построяването на Национална детска болница единствено за лица до 18-годишна възраст с над 400 кревати ", показват в своя позиция от Министерството на здравеопазването.

Служебният министър председател отбрани през вчерашния ден решението, акцентирайки, че има обезпечено финансиране за държавната болница, само че не и обезпечен медицински личен състав.

" Няма колизия сред двете лечебни заведения, едната е и за деца, и за възрастни, а другата е единствено за деца. Но отново споделям, че финансирането за държавната детска болница е обезпечено, по този начин ме увери министърът на опазването на здравето Кондева ", сподели през вчерашния ден Димитър Главчев, длъжностен министър-председател.

След политическия обстрел през днешния ден в късния следобяд от Министерския съвет оповестиха, че Главчев е разпоредил да бъде анулирано признатото през вчерашния ден решение. Служебният министър председател ще потърси отговорност от хората, които са го внесли.

" Ако отчетът за анулация на решението не бъде подаден през днешния ден от министъра на опазването на здравето, министър председателят Главчев ще предложи на президента Румен Радев Галя Кондева да бъде освободена от поста ", се споделя още в известието на Министерски съвет.

" Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако отчетът за анулация на решението не бъде подаден през днешния ден от министъра на опазването на здравето, министър председателят Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на опазването на здравето Галя Кондева да бъде освободена от поста ", допълват от пресслужбата на служебния кабинет.

От здравното министерство разясниха за " По света и у нас ", че всичко, което се изисква от ведомството, ще бъде направено.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР