Служебният правосъден министър Иван Демерджиев се готви да внесе искане

...
Служебният правосъден министър Иван Демерджиев се готви да внесе искане
Коментари Харесай

Правосъдният министър обмисля да търси дисциплинарна отговорност от прокурори

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев се готви да внесе искане за търсене на дисциплинарна отговорност от прокурори, които отхвърлят да дават информация за инцидентното систематизиране на делата в държавното обвиняване още от лятото до този миг. Това заяви той пред медиите преди съвещанието на Висшия правосъден съвет.
Още по темата
" Исках информация във връзка с метода, по който те разпределят своите производства, откакто имат искания към съдилищата. Още лятото. Не няма отговор, само че три пъти си разменяхме писма. Последно ме питаха по отношение на кои пълномощия на министъра го вършим. Подробен отговор сме изпратили ", изрази възмущението си той.

" Комуникацията се води през заместител основен прокурор, името не е толкоз значимо. Няма реакция, няма и дейности, за мен това е недопустимо ", безапелационен е Иван Демерджиев. Той дефинира сходно отношение като неглижиране от страна на държавното обвиняване.

Поводът за желаната информация от страна Демерджиев са случаи в правосъдната система, при които има отклоняване от закона. " При липса на инцидентно систематизиране на каузи и преписки, последствията могат да са доста съществени ", аргументира се Демерджиев.

Той изясни, че в диалога си с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши преди дни двамата са разискали готовността на по-широк кръг институции у нас, които да изпращат сигнали за нарушавания в новата евроструктура. До момента такива пълномощия в България има единствено прокуратурата.

" Лаура Кьовеши ги назова дребни каузи, аз ги назовавам случаи, които не са с публичен интерес ", разяснява правосъдният министър до момента изпращаните сигнали за евроизмами. Демерджиев уточни, че даже се обмисля опцията всеки началник на прокуратурата да има достъп до евроинституцията.

В Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет Демерджиев към този момент е изпратил желаните документи по проблема " Осемте джуджета ". Става дума за осъществявани разпоредителни покупко-продажби, подписвани в болница. Правосъдният министър посочи, че е дал на Висш съдебен съвет 18 доказателства. От Висш съдебен съвет към този момент трети месец той чака и решение за това какво да се случи освен със постройките, а и с колите на Бюрото за отбрана на очевидци, което Народното събрание реши да извади от прокуратурата и върна в Министерството на правораздаването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР