Служебният министър-председател Димитър Главчев отрече да е нарушена Конституцията относно

...
Служебният министър-председател Димитър Главчев отрече да е нарушена Конституцията относно
Коментари Харесай

Главчев: Няма нарушение на Конституцията относно назначаването на Ненчев в посолството ни в Киев

Служебният министър-председател Димитър Главчев отхвърли да е нарушена Конституцията по отношение на назначението на Николай Ненчев за краткотрайно ръководещ посолството ни в Киев. По-рано през днешния ден президентът Румен Радев излезе с позиция, в която осъжда назначението на Ненчев, тъй като счита, че има нарушаване на главния закон.

" Ненчев е назначен за краткотрайно ръководещ. Временно ръководещите посланици нямат потребност от препотвърждаване и издаване на декрет от президента. Тази процедура се употребява на доста места в посолства, в които не може да бъде назначен ексклузивен и пълномощен дипломат. В Киев подобен не може да бъде назначен от две години. Абсолютно е спазена процедурата. Няма чак толкоз доста искащи да отидат в Украйна за посланици и ги разбирам. Продължаваме да обсъждаме кандидатури за непрекъснат посланик, който да бъде назначен с декрет на президента ", изясни служебният министър председател в отговор на въпроси на публицисти и жители във Facebook страницата на Министерски съвет.

Главчев отговори и на въпроси, засягащи помощите за потърпевшите от пожарите, оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, възможната промяна на министри, в случай че остане на поста длъжностен министър председател и други.

Той още веднъж подсигурява, че няма да се изпращат български бойци в Украйна и уточни, че на срещата на върха на НАТО е обсъждано по какъв начин да се помогне на Украйна, тъй че Алиансът да не бъде замесен във военния спор.

По мотив помощите за потърпевшите от пожарите министър председателят съобщи, че хората, които имат вреди по парцелите си след пожарите, и са подали заявки за краткотрайно настаняване, получават фургони.

" Хубаво е, че единствено на едно място имат потребност от такива - в село Воден, където пламна най-големият пожар. Фургоните, които не извършват стандартите за живеене, няма да бъдат употребявани. От 15 броя, единствено 2-3 са такива, множеството са чисто нови. Някой може да е позволил неточност и да е изпратил негодни фургони, само че той ще бъде осъден ", сподели Главчев.

Той увери, че всички, наранени от пожарите, ще получат обезщетенията, планувани по закон. 1578 лв. са за неотложни разноски и 2500 лв. за обзавеждане.

" Пожарът в село Воден е локализиран. Поздравления за доброволците, които се включиха в потушаването. Имаше и пожарникари от Турция и Испания. Още на първия ден бяхме там, искахме бързо да се оправим с пожара и да се стартира с обезщетенията в къс период. Във ведомствените бази на Министерство на вътрешните работи и МО също ще могат да се приютят засегнатите от пожарите. Наблюденията ми обаче демонстрират, че надали ще желаят да се възползват ", съобщи той.

Според него доставка на водни джобове за вертолетите " Кугър " е най-бързият метод за деяние при солидните пожари.

" За четири такива са нужни 500 000 лв., те могат да бъдат утвърдени може да се случи скоро. След това по поръчка от Министерство на вътрешните работи ще се провиснал и още средства. Днес ще ми бъдат показани планове от Министерство на вътрешните работи и МО, с цел да работим с финансовия министър по даване на помощта. Хората във Воден по-скоро желаят да стоят до изгорялата си благосъстоятелност, даже фургоните им да са сложени покрай домовете им ", изясни Главчев.

Относно аргументите за солидните пожари служебният министър-председател акцентира, че измененията в климата са главен провинен.

" Имаше и доста дъждове, които благоприятстваха израстване на огромна растителност, която след това беше изсушена бързо от жегите. Органите са се задействали, ще бъдат открити причинители, където има подозрения за умишлени пожари. Те обаче доста мъчно се откриват, тъй като някои се провокират и инцидентно. Имам подозрения, че преднамерено е провокиран пожарът в резервата " Стенето ", тъй като регионът е непристъпен. Местни приказват, че бракониери и животновъди са недоволни. Само болен мозък може да възпламени съзнателно такава буря ", означи той.

Главчев прикани да не се съпоставя потребността от заслон на потърпевшите от пожарите и помощта за украинските бежанци.

" Те бягат от война, разнообразни притежатели на хотели са дали материалната си база. Приели сме да оказваме помощ на бежанците и това се е случило по законов ред ", уточни министър председателят.

По думите му няма никакви учредения за промяна на служебния вътрешен министър Калин Стоянов.

" Нямаше мотив и преди изборите, няма и в този момент. Справихме се с организацията на вота, а в този момент виждам какво прави всеки ден ", безапелационен е Главчев.

По мотив новите коли на Пътна полиция министър председателят акцентира, че това е належащо, с цел да може КАТ да работи по-ефективно. А средствата са пристигнали от фонд " Пътна сигурност ".

" БМВ-тата са купувани по държавна поръчка. Не мисля, че има нещо неприятно в Министерство на вътрешните работи да има хубави коли. Как да се преследват нарушители с доста по-мощни коли? Нека има по-добра техника ", добави министър-председателят.

На въпрос кои министри ще смени, в случай че остане на поста до възможни нови парламентарни избори, Главчев отговори, че би сменил външния министър (той заема този пост- б.р).

" Ще отговоря в кръга на шегата. Ако остана на поста, бих сменил външния министър. Разбира се, че това е смешка, само че има и доза истина, въпреки всичко е хубаво човек от специалността да заеме поста ", сподели министър председателят и добави, че би сменил двама-трима министри, само че не назова имена.

Главчев беше безапелационен, че в случай че остане длъжностен министър председател, ще продължи да поставя старания страната да влезе в сухопътен Шенген и еврозоната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР