Служебният министър-председател Димитър Главчев говори днес във втория ден от

...
Служебният министър-председател Димитър Главчев говори днес във втория ден от
Коментари Харесай

Главчев: Важно е да предпазим жените и децата от заплахите в онлайн средата

Служебният министър-председател Димитър Главчев приказва през днешния ден във втория ден от Срещата на върха за бъдещето, която се организира в границите на 79-ата годишна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Той направи изказването си по време на разговор, озаглавен: " Към общо цифрово бъдеще: подсилване на приобщаващите нововъведения и съдействието за превъзмогване на цифровото разделяне ".

" Днес се намираме във значим исторически миг, свързан от търсенето на благоприятни условия за потреблението на цифровите технологии за поощряване на устойчивото развиване, задълбочаване на приобщаването и обособяването на несъмнено цифрово пространство за всички ", съобщи служебният министър председател.

" Цифровите технологии, когато се употребяват дейно, оферират трансформиращ капацитет за поощряване на устойчивото развиване по уравновесен и приобщаващ метод ", добави той. Главчев посочи, че " тези технологии се оправят с провокации като изменението на климата и финансовото приобщаване ".

Той прикани държавните управления да влагат в районна цифрова инфраструктура и да предизвикват ангажираността посредством изчерпателен управнически метод за дейно създаване на политики.

Главчев приказва още за открития през 2022 година в България Институт по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет, основан в съдействие с швейцарски институти. Той съобщи, че организацията акцентира уговорката на страната ни към софтуерните нововъведения и притегля най-хубавите гении в региона на изкуствения разсъдък.

" Постигането на тези цели изисква интензивно съдействие сред разнообразни заинтригувани страни и създаване на потенциал ", акцентира служебният министър-председател. Според него би трябвало държавните управления, бизнесът, университетските среди и гражданското общество да се обединят, с цел да покачат софтуерния и научния потенциал и да преодолеят цифровото разделяне.

За образец министър председателят уточни Механизмът на Европейски съюз за свързване на Европа, който демонстрира по какъв начин взаимните старания могат да допринесат за развиването на сериозната цифрова инфраструктура.

" За да създадем приобщаващо, отворено и несъмнено цифрово пространство, би трябвало да дадем приоритет на отбраната и тъждество. Изключително значимо е да предпазим всички хора, изключително дамите и децата, от заканите в онлайн средата ", уточни Главчев. " Подходът на България за балансиране на отбраната и напредъка акцентира нуждата от мощна киберсигурност, цифрова просветеност и отбрана на персоналните данни ", добави той.

Служебният министър председател акцентира, че разширението на цифровата инфраструктура, изключително в слаборазвитите региони, е от значително значение за равния достъп до цифровата стопанска система, в това число до обучение, опазване на здравето и стопански благоприятни условия.

В края на речта си Главчев прикани за взаимна работа за " построяването на цифров свят, който поддържа всички и обезпечава прогрес в световното тъждество ".

Срещата на върха за бъдещето има за цел превъзмогване на провокациите и пропуските в световното ръководство и възкръсване на многостранната система с Организация на обединените нации в нейната основа. В резултат през вчерашния ден бе приет Пакт за бъдещето, който ще включва като анекси Декларацията за бъдещите генерации и Глобалния дигитален контракт, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР