Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев говори пред журналисти

...
Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев говори пред журналисти
Коментари Харесай

Демерджиев за убийството: Ясни са мотивите на турците, но тъй като това е следствена тайна, не мога да ги разкрия

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев приказва пред публицисти в Елхово, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ясно е какви са били претекстовете на лицата, които откриха пукотевица против служител на реда от Гранична полиция в понеделник вечер и той почина ", сподели той.

" Разследването е напреднало и доста скоро ще имаме отговори на всички въпроси ", сподели Демерджиев. " Задържаните са турски жители и е ясно какви са претекстовете им, само че защото това е следствена загадка, не мога да ги разкрия ", добави той. " Убийството е осъществено от турска територия, оттова е открита пукотевица с ловна пушка. Гилзите, открити на мястото на убийството на служителя на реда, са от автомат „ Калашников “, с който е отвърнато на стрелбата ", разясни още министърът.

Според него има опция за екстрадиция на арестуваните в Турция лица, има формирани наказателни производства и в Турция, и в България. Зависи от решението на турските управляващи, дали ще бъдат екстрадирани. " Вярвам, че прокуратурата ще направи такова искане по съответния ред и турските управляващи ще се произнесат по него. За момента имаме цялостно подпомагане ", сподели Демерджиев.

По думите му се чака мигрантският напън да спадне през идващите месеци, само че наклонността за увеличение ще нараства през годините и няма причина да спадне. Демерджиев добави, че чака държавното управление да одобри предлагането за увеличение на щата на „ Гранична полиция “, когато се гласоподава държавният бюджет, както и промени в Наказателния кодекс, засягащи трафика на хора. " Турция към този момент е взела доста съществени ограничения за защитата на взаимната ни граница. Уверението е, че това ще продължи ", сподели вътрешният министър.

" Сутринта огромен наш екип посети валията на Одрин, в детайли сме говорили, турците са взели доста съществени ограничения. Основната версия е незаконна активност, не каналджийство, не е и разпространяване на опиати. Тези хора са правили закононарушения на територията на Турция. И са решили, че някой им пречи ", добави Демерджиев.

По думите му граничните ни служители на реда имат психически проблем и насъбран поради обвинявания през годините боязън за потреблението на оръжие. Имат бронежилетки, само че непрекъснатите обходи на границата не разрешават да бъдат носени непрекъснато, поради тежестта им. " Голяма част от уредите за нощно виждане са закупени от дълго време и не дават отговор на техническите стандарти. Предстои да бъдат възобновени ", сподели още вътрешният министър.

Министърът участва през днешния ден на поклонението пред тленните остатъци на младши контрольор Петър Бъчваров в Елхово. Загиналият 32-годишен служител на реда беше изпратен с военни почести пред храма " Св. Димитрий " в града, в наличието на стотици негови сътрудници и близки. Посмъртно той беше награден с почетен знак трета степен на Министерство на вътрешните работи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР