Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил сигнал

...
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил сигнал
Коментари Харесай

Рашков изпрати сигнала срещу Гешев до НСлС, прокуратурата видя политическа атака

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил сигнал против основния прокурор до шефа на Националната следствена работа. Пред публицисти Бойко Рашков изясни, че желае следствие на метода, по който прокуратурата е разгласила събрани със СРС материали и е редактирало чат диалози сред разнообразни лица. Веднага по-късно от прокуратурата обявиха, че това е следващата политическа офанзива на изпълнителната власт против тях.



Сигналът съдържа част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия правосъден съвет с искане за предварително премахване на основния прокурор. Част от тях са за оповестени в общественото пространство материали, добити посредством използване на СРС-та. Според вътрешния министър разгласяването на тези данни е било незаконосъобразно. Според него такова е и разгласяването на чат кореспонденции сред разнообразни хора.

" Специалното нареждане, подборът на тези данни от връзката издава цел тази връзка да не служи тъкмо за задачите на правораздаването, а по-скоро да се сложи в една неподходяща среда оня, който е взел участие в тази връзка ", сподели служебният вътрешен министър.

Бойко Рашков упорства Националната следствена работа да образува досъдебно произвеждане, което да ревизира дали става въпрос за осъществено закононарушение от основния прокурор или не.

" И в случай че се даде негативен отговор на този въпрос какви ще са претекстовете за това. Дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде предоставен този случай, в случай че изобщо бъде предоставен, да прояви кураж, да образува досъдебно произвеждане и да стартира следствие против основния прокурор на Републиката ", сподели Рашков.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева окачестви дейностите на министъра като следващия политически акт без правна обосновка, който цели да урони престижът на правосъдната власт.

" Единственият резултат от тази политическа офанзива е опълчване на институциите и уронване престижа на прокуратурата. Цената за това е неефективно действие на правоохранителните органи и за жалост тази цена ще бъде платена от българските жители ", сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева.



По думите на Милева преценката за съществуването на съображение за формиране на досъдебно произвеждане е само от компетенциите на прокурор, а не на Националната следствена работа.

" Разследването на магистрати, според процесуалния закон е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура, според от твърдените обстоятелства и условия. В съответния случай Национална следствена служба няма пълномощия да образува досъдебно произвеждане. Поради това постъпилият през днешния ден сигнал е изпратен на само способния в тази ситуация орган Специализираната прокуратура ", сподели Милева.

От Националната следствена работа обявиха, че нямат пълномощия да образуват досъдебни производства и информацията от министър Рашков е изпратена по подготвеност на Специализираната прокуратура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР