Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил част

...
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил част
Коментари Харесай

Рашков дава сигнала срещу Гешев на Борислав Сарафов |

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил част от материалите, събрани в отчета му за основния прокурор Иван Гешев, на зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов. 

Това стана ясно на брифинг във вътрешното ведомство. Сарафов беше първият началник на Апелативната профилирана прокуратура.

Рашков изясни, че материалите, които е изпратил, са за нелегално оповестяване на СРС-та, както и за оповестена преписка от телефони

" Надявам се, че в Националната следствена работа, където има много качествени следователи с богата подготовка, да проведат следствие и да се отговори на въпроса дали става въпрос за осъществено закононарушение от основния прокурор или не ", съобщи още вътрешният министър. 

Рашков изясни, че в случай че се даде негативен отговор, ще е значимо какви ще са претекстовете, " тъй като доста постоянно подсещам, че по два закона е неразрешено разгласяването на данни, събрани посредством СРС и гаранция, че това няма да си разреши никой, разрешава инкриминирането на това действие ". 

" Виждам, че има съперници по този въпрос, в това число от членове на Висш съдебен съвет, които гледат на това от ъгъла на отбрана на основния прокурор, по този начин както няколко представители на прокуратурата - на първо време окръжният прокурор на Плевен, който е и ръководител на Асоциацията на прокурорите, по-късно ръководителят на спецпрокуратурата, която има концепция да бъде закрита, а през вчерашния ден на един от заместниците на Гешев - г-ж Машева ", добави той.

По думите му всички те са се изправили в отбрана на Иван Гешев. " Мисля, че в случай че има процедура във Варненския апелативен съд, решение с което лице е прието за отговорно тъкмо за това - оповестяване на данни от СРС, и в случай че в Конституцията има принцип за тъждество на жителите, ми се коства необичайно отричането, че в един случай лицето е направило закононарушение, а в този момент съгласно някои няма такава догадка и даже не може да се стартира досъдебно следствие ", сподели още Рашков. 

Ресорният министър изясни, че в околните дни, седмици, месеци ще чакаме решението на българската прокуратура, с цел да е ясно, че решението на Конституционния съд, " че всеки български прокурор може да проверява основния прокурор ".

" Трябва да проверим по какъв начин стои този въпрос в погледа на обвинението - дали ще може всеки прокурор да прояви кураж да образува досъдебно произвеждане и да стартира следствие против Гешев и дали той действително е недостижим, въпреки че юридически не е ", разяснява Рашков.

Рашков добави, че в изпратения от него сигнал до Сарафов има абзац за публикуването на данни от преписка сред разнообразни лица. " Материалите са подбирани особено с главната цел да се внуши в обществото и евентуално да се употребява по този начин подредения материал, с цел да убеди органът на правосъдната власт, че избрани условия са се случили по този начин, както основният прокурор желае ", безапелационен е Министерство на вътрешните работи министърът.

Според него специфичното нареждане на тези данни от връзката, издава цел да не служи тъкмо за задачите на правораздаването, а да се сложи в неподходяща светлина участникът. По думите му това държание е инкриминирано в закона. 

Рашков добави, че е доста е евентуално прокурорът да разпореди инспекцията на различен. " Ако преценяват, че няма закононарушение, би трябвало да се съгласим. Ако Сарафов откаже да образува досъдебно произвеждане, ще апелирам пред основния прокурор ", безапелационен е той.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР