Служебният министър на външните работи Светлан Стоев представи актуална информация

...
Служебният министър на външните работи Светлан Стоев представи актуална информация
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Външният министър: Имаме двойно повече секции в чужбина от изборите на 4 април

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев показа настояща информация за организацията на изборите зад граница.

Може да се каже, че сега имаме двойно повече секции от последните избори на 4 април, съобщи Стоев, министър на външните работи. Сроковете и уговорките на министерството са едни и същи, тъй че това за министерството означаваше двойно повече работа и напрежение за дипломатическите ни представителства зад граница, изясни той.

Гарантирането правото на избор на българските жители в чужбина си остава съществена наша цел, добави министърът.

Гледайте онлайн тук или на страницата на " По света и у нас " във Facebook:



При подготовката имахме нови моменти - нов Изборен кодекс, отпадането на рестриктивните мерки за брой секции в страните отвън Европейски Съюз, осъществяване на избори тук-там, където през последните 5 години е имало повече от 100 гласоподаватели, изясни министър Стоев.

Има няколко посолства с оптималната натовареност за вота в чужбина. Най-голям брой секции са разкрити в Турция, доста нарастване има и в Гърция със секции в това число по островите, което ще даде опция българите на отмора да гласоподават. В Германия има невиждан брой секции - 117.

Много малко са отводите от страни за основаване на секции и те са свързани най-вече със сигурността. Към днешна дата, всички 421 машини са доставени в чужбина и стартира доставката им по секции. Ако се наложи смяна на адресите на секции - ще бъде незабавно обявено на уеб страницата на Министерство на външните работи, акцентира министърът.

Какво чакаме да се реши в незабавен порядък от ЦИК:
На първо място - да се дефинира окончателният състав на секционните комисииВторо - хората, които ще заминат, да бъдат готови за работа с машините. До момента те не са минали никаква подготовка и няма никакви методически инструкции
Разликата в позитивен аспект от последните избори е противоепидемична конюнктура и рестриктивните мерки, които са по-малко, добави Стоев.

В брифинга взе участие и управлението на Работна група " Избори " в Министерството на външните работи - ръководителят ѝ и непрекъснат секретар на министерството Иван Кондов и заместник-председателят на групата Калин Анастасов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР