Служебният министър на външните работи Светлан Стоев е добър дипломат.

...
Служебният министър на външните работи Светлан Стоев е добър дипломат.
Коментари Харесай

Захариева: В Брюксел няколко пъти обяснявах наистина ли ще гласуваме само с машини

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев е добър посланик. Това сподели пред БТВ досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева. " Той беше 3 години съвсем шеф на държавния протокол, когато аз бях министър, след което аз го предложих за дипломат в Дания, добър посланик, посланик от кариерата, уповавам се системата да е спокойна. Много тежка работа ги чака, с извънредно неразбираемия... занапред ще се чакат решения на новия ЦИК, който би трябвало да дава инструкции. Искрено им съчувствам на сътрудниците от Министерството на външните работи ", съобщи Екатерина Захариева.

Тя добави, че през вчерашния ден се е върнала от последния си съвет в Брюксел, където й е било доста мъчно да изясни това, което се случва в България. Очевидно бяха осведомени добре, няколко пъти трябваше да им изяснявам в действителност ли ще гласуваме само и единствено с машини, ще се наредим държава-член на Европейски Съюз до страни, като Венецуела и така нататък Няма демократична страна в света, която да не разрешава гласуването с бюлетини. Няколко пъти трябваше да изяснявам, че нямаме опция да гласуваме и на хартия. Не ме радваше, че това трябваше да обясня, тъй като мисля, че всеки външен министър би трябвало да работи за репутацията на България, посочи Захариева.

Разбира се, че това е проблем за репутацията на България. Няма демократична страна, която да лимитира правото да се гласоподава с бюлетини. Аз в никакъв случай не съм била покровител на машинното гласоподаване. То се видя - 24% от българските жители избраха да гласоподават с бюлетина. Нека да има машини, не споделям нищо, приели сме го, гласувахме на предходните избори, само че оставете опция за гласоподаване и с хартия, за тези, които не имат вяра в остарялата технология, която не се развива, в програмен продукт, който е създаден във Венецуела. Аз нямам доверие на програмен продукт, който е създаден във Венецуела, сподели още тя.

Нямаме желание да оспорваме изборния резултат, безапелационна беше Захариева. Има доста експерти в Министерство на външните работи и откровено им искам триумф да се оправят с нелеката задача, която им сложи Изборният кодекс. (...) Надявам се, като се изгласува този кодекс, да се провеждат добре изборите и в България, и в чужбина, тъй че да не се стигне до подозрение в честността на изборите. Ние за тези избори получихме извънредно висока оценка от всички наблюдаващи, означи Захариева.

С машина се гласоподава по-бавно, споделят експертите. За бюлетина ми лишава 30 секунди. Дали това ще улесни българските жители, не съм уверена, по-скоро може да ги затрудни. В Турция може и 120 секции да отворят, не знам, в този момент ще забележим. Във Англия, сигурно ще се чака по-малко, това е реалност, доста чакаха, само че и в България имаше случаи - поради отдалеченост, Коронавирус и така нататък чакахме не малко. Ще дам едни цифри - на предходните избори, когато Англия беше държава-член на Европейски Съюз и нямаше това ограничаване, имаше 59 секции и гласоподаваха 18 000 индивида. Сега имаше 39 секции и гласоподаваха 33 500 индивида. Да, чакали са повече, само че в този момент, надълбоко се колебая, че ще се усили ужасно доста броят на гласувалите, сподели още Захариева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР