Служебният министър на външните работи Николай Милков се срещна с

...
Служебният министър на външните работи Николай Милков се срещна с
Коментари Харесай

Милков и Херо Мустафа дадоха начало на честванията за 120 г дипломатически отношения България - САЩ

Служебният министър на външните работи Николай Милков се срещна с американския дипломат у нас Херо Мустафа, с цел да отбележат началото на честванията във връзка 120 години от установяването на дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати. Годишнината публично се навършва на 19 септември 2023 година, оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР) на формалната си страница в интернет.

Срещата се състоя при паметната плоча на Асен Кермекчиев в София, в респект ккъм българина Асен Кермекчиев (познат също като Ейс Кермек), който е първият американски консулски чиновник в България, оповестиха от посолството на Съединени американски щати у нас.



 

Кермекчиев е изявен български бизнесмен, доктор и публицист. Той съставлява държавното управление на Съединени американски щати даже до момента в който работи като полеви доктор по време на Първата балканска война. Отличен е за това, че пази живота и собствеността на американците, до момента в който служи на фронта. Основава първата американска комерсиална камара в София. Посланикът на Съединени американски щати в България Джеймс Уорлик откри паметника на Кермек през 2012 година по случай отбелязването на 100-годишнината от отварянето на консулската работа, пишат още от американското посолство.

Днес България и Съединени американски щати са съдружници и стратегически сътрудници на интернационалната сцена и работят интензивно за намирането на устойчиви решения на актуалните световни и районни провокации. Честванията на 120-та годишнина на връзките сред нашите две другарски страни ще продължат през цялата 2023 година и ще включват разнообразни културни събития и прояви, които ще доближат своята кулминационна точка през месец септември, пишат от Министерство на външните работи на уеб страницата си.

Двустранните връзки България - Съединени американски щати

Дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати са открити на 19 септември 1903 година На тази дата Джон Джаксън връчва акредитивните писма на княз Фердинанд I като пръв държавен представител на Съединени американски щати в София, демонстрира информация на Българска телеграфна агенция.

На 24 март 1910 година Съединени американски щати признават независимостта на България. Българската легация във Вашингтон е открита през 1914 година, а Стефан Панаретов е назначен за първи български пълномощен министър. До 1918 година седалището на американския дипломатически представител в България е било поредно в Истанбул, Атина и Букурещ.

Съединени американски щати откриват своя легация в София през 1918 година По време на Първата международна война (1914-1918) легациите на двете страни краткотрайно преустановяват активността си, без да са прекъсвани дипломатическите връзки.

По време на Втората международна война (1939-1945) дипломатическите връзки са прекратени на 12 декември 1941 година, когато България, обвързана с Тристранния пакт, афишира война на Съединени американски щати.

На 28 октомври 1944 година е подписано помирение сред България и съдружниците, което е последвано от разкриване на американско политическо посланичество в София на 5 декември 1944 година и единодушие на Съединени американски щати да одобряват български политически представител във Вашингтон. Защитник на българските ползи в Съединени американски щати остава швейцарската легация.

На 15 септември 1947 година влиза в действие мирният контракт сред България и съюзните страни от антихитлеристката коалиция, след което Съединени американски щати признават българското държавно управление и дипломатическите връзки са възобновени на 1 октомври 1947 година на равнище легации.

На 20 февруари 1950 година американската легация в София връчва нота на Министерство на външните работи, в която се оповестява, че е „ обещано разпореждане американският пълномощен министър Доналд Рийт Хийт и задачата да изоставен страната “. Причината е отводът на България да отдръпна нотата си от 19 януари 1950 година, с която пълномощният министър на Съединени американски щати в София Доналд Рийт Хийт е разгласен за " личност нон грата ".

Нота със същото наличие е връчена и на ръководещия българската легация във Вашингтон Петър Вутов. Дипломатическите връзки сред двете страни още веднъж са прекратени.
Швейцарската легация в София поема ползите на Съединени американски щати, а полската легация във Вашингтон поема ползите на България.

На 24 март 1959 година дипломатическите връзки са възобновени на равнище легации, а при започване на 1960 година легациите в София и Вашингтон още веднъж са открити.

На 29 ноември 1966 година дипломатическите връзки сред двете страни са издигнати в сан на посолства.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР