Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е

...
Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е
Коментари Харесай

Напрежението между София и Скопие расте: България поиска ЕС да реагира, в РСМ готвят забрана за наш евродепутат

Служебният министър на външните работи Николай Милков заяви, че е срещнал в понеделник сътрудниците си в Съвета на Европейски Съюз със случаите на възходящ напън против представителите на българското малцинство в Република Северна Македония. След срещата пред български публицисти в Брюксел той изрази очакване Европейски Съюз да вземе отношение.

Информирах сътрудниците си министри във връзка с случая в Охрид, само че и за ескалацията на напрежението и правата на българската общественост там, уточни министърът. Той означи, че събитията са почнали с приемането на " законодателна принуда против българската общественост " .

По неговите думи се следи незабравим консенсус сред ръководещи и съпротива в Скопие на антибългарска основа. Това е доста сериозен знак, тъй като ръководещи и съпротива там съвсем в никакъв случай не се схващат, разяснява Милков. След това последва опожаряването на българския клуб, за което беше дадена условна присъда. След три офанзиви против други клубове и пукотевица против единия от тях, в никакъв случай не бяха открити виновниците, добави министърът.

Поисках взаимност във връзка с другите страни и да се вземе отношение от Европейски Съюз в бъдеще, уточни Милков. В отговор на въпрос той не изключи опцията България да наложи несъгласие при идващите стъпки от договарянията на Скопие с Европейски Съюз , само че изрази вяра това да не се постанова.

Преди честванията за Гоце Делчев: Скопие не разрешава на български евродепутат да влиза в страната

Междувременно Скопие приготвя възбрана на български евродепутат да влиза в страната. Президентът Стево Пендаровски разгласи след съвещание на Съвета за сигурност, че ще предложи на държавното управление български евродепутат и още няколко български лица да получат възбрана за влизане в районен съд Македония. Държавният глава обаче не пожела да каже дали става въпрос за съпредседателя на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, оповестиха македонски медии.

Заседанието е имало специфичен акцент върху последните развития в връзките с България и побоя над секретаря на сдружението " Цар Борис Трети " в Охрид.

Очаква се на 4 февруари в Скопие да дойде проведена група за отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев. Тя ще има за цел нарушение на сигурността за дестабилизиране на страната и на връзките с България, съобщи още Стево Пендаровски.

Той акцентира, че ще бъдат подхванати всички нужни ограничения за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата " Св. Димитър " в Скопие.

Президентът уточни, че съгласно всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и управляващите няма да бъдат неми очевидци на това, което ще се случи.

" Според наличните разбори и информация на способените органи, става въпрос за проведена активност от структури в прилежаща България, която се е активизирала изключително след приемането на Европейската преговорна рамка през юли предходната година. Същите тези структури към този момент са мобилизирани логистично и финансово, с цел да подкрепят проведеното идване на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато означаваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и способените органи не би трябвало да бъдат единствено безмълвни наблюдаващи на това, което ще се случи ", сподели Пендаровски.

Ако предлагането бъде признато, това значи, че в случай че тези лица са отвън страната, няма да им бъде разрешено да влязат в РСМ. А в случай че към този момент са на нейна територия, престоят им ще бъде анулиран и ще бъдат оповестени за личност нон грата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР