Служебният министър на външните работи Иван Кондов участва в Трансатлантическа

...
Служебният министър на външните работи Иван Кондов участва в Трансатлантическа
Коментари Харесай

Външният министър: Засилването на сигурността в Черно море е от огромно значение

Служебният министър на външните работи Иван Кондов взе участие в Трансатлантическа вечеря на министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, давана от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и се срещна с представители на Американския еврейски комитет, оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР), съобщи Българска телеграфна агенция.

Значението и силата на НАТО се потвърди като основополагащ фактор за сигурността в светлината на днешните провокации. Малко хора можеха да плануват това преди 20 години, съобщи в изявлението си пред своите сътрудници на по време на вечерята Иван Кондов, представен в известието. Той посочи още, че всички страни членки ще бъдат в действителност сигурни, когато Украйна стане пълновръстен член на НАТО.

В изявлението си служебният външен министър акцентира още, че подсилването на източния фланг на НАТО и усилването на сигурността на района на Черно море са от голямо значение за сигурността. Той означи и напъните на България в тази тенденция.

Преди това Иван Кондов беседва с представители на управлението на Американския еврейски комитет (AJC) - една от най-влиятелните еврейски организации в Съединени американски щати. Такива срещи с представители на организацията на българския първи посланик при негови визити в Съединени американски щати  се трансфораха в добра традиция през последните години, означават от Министерство на външните работи.

Служебният министър имаше опция да разиска със събеседниците си както настоящите тематики от районно и световно значение като Близкоизточния спор и  продължаващата война на Русия в Украйна, по този начин и поддръжката на организацията за  укрепването на взаимноизгодно съдействие със Съединени американски щати в основни области като сигурност и защита, търговия и вложения, енергийна сигурност и диверсификация, туризъм и насърчаването на контактите сред хората.

Иван Кондов срещна представителите на комитета и с напъните и триумфите на страната ни в противодействието на антисемитизма, в това число в подтекста на спора в Газа, с признатия през 2023 година първи Национален проект за деяние за битка с антисемитизма за интервала 2023-2027 година, както и с осъществяването на уговорките ни като пълновръстен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA).

Кондов разиска с тях и други предпочитани за България въпроси като включването в Програмата за безвизови пътувания на Съединени американски щати, американската поддръжка за участието на България в Организацията за икономическото съдействие и развиване и подписването на Споразумение за обществена сигурност.

Служебният министър на външните работи изрече признателност за околните връзки и отличното съдействие с AJC, които неведнъж са се потвърдили като скъпи за напредъка на стратегическото партньорство и построяването на трайно другарство със Съединени американски щати.

Вчера Иван Кондов взе участие в Ню Йорк в неофициалната среща на външните министри на страните от Европейски Съюз, на която беше разисквана рецесията в Украйна и в Близкия изток.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР