Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна със

...
Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна със
Коментари Харесай

Иван Кондов разговаря в Ню Йорк със свои колеги за пътя на България към европейската интеграция

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна със своите сътрудници от Босна и Херцеговина и Азербайджан в последния ден на работното му посещаване в Ню Йорк, оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР) на уеб страницата си, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Със своя сътрудник от Босна и Херцеговина Елмедин Конакович Кондов разиска напредъка на страната по пътя ѝ към европейска интеграция. Министър Кондов увери Конакович, че страната ни продължава мощно да поддържа вероятността за участие на Босна и Херцеговина в Европейския съюз (ЕС) като единствен жизнерадостен път към непоклатимост, разцвет и резистентност на обществото. Двамата се договориха в околните месеци да бъдат извършени политически съвещания сред външните министерства на България и Босна и Херцеговина.

 

По-късно Кондов се срещна и със своя азербайджански сътрудник Джейхун Байрамов, с който разиска опциите за задълбочаване на стратегическото партньорство сред двете страни и високото равнище на двустранния политически разговор, в центъра на който са енергетиката и свързаността. Азербайджан е основен сътрудник на България в региона на енергетиката и има забележителен принос като източник за диверсификация на доставките на природен газ за българската стопанска система и за Европа, показаха от Министерство на външните работи.

В неофициален диалог с министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации Иван Кондов го срещна с резултатите от извършеното от българското държавно управление следствие по отношение на медийни изявления по отношение на информационните устройства, употребявани за офанзиви в Ливан, което е посочило по безапелационен метод, че липсва каквото и да съображение за интервенция на името на страната ни. Кондов акцентира още, че разпространяването на сходна погрешна информация за присъединяване на България в сходна договорка в тази напрегната обстановка в района на Близкия изток освен вреди на имиджа на страната ни, само че може да докара и до опасности за сигурността на нашите съграждани там.

 

Иван Кондов разиска със своя маджарски сътрудник и предлагането на премиера Орбан Унгария да посредничи сред България и Република Северна Македония (РСМ). Българският първи посланик увери своя маджарски сътрудник, че не е належащо ходатайство РСМ да бъде уверена да извърши критериите за започване на договаряния.

 

От Ню Йорк министър Кондов ще отпътува за Вашингтон, където по покана на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ще вземе присъединяване в юбилейната среща на министрите на външните работи на Глобалната коалиция за битка с ИДИЛ/Даеш.

 

Срещата бележи 10 години от основаването на Глобалната коалиция за битка с ИДИЛ, като се чака министрите на външните работи на 87-те страни членки да отчетат постигнатия прогрес в стабилизирането на освободените региони и да възобновят своя групов ангажимент за съдействие, ориентирано към подсилване на районната непоклатимост, сочи информация на Министерство на външните работи.

 

В рамките на срещата ще бъде разисквана нуждата от усилване на взаимните старания за битка с тероризма и съдействието сред сътрудниците за победа над ИДИЛ (Даеш) на всички места, където работи, поради продължаващото му разпространяване в региони със едва ръководство в Близкия Изток и Африка. Министрите ще насочат мощен апел за изправяне пред правораздаване на арестуваните терористи и за блокиране на достъпа на терористите до запаси и финансиране за спиране на техните дейности в ядрото в Ирак и Сирия, както и на филиалите в Азия и Африка.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР