Служебният министър на туризма Илин Димитров обсъди с представители на

...
Служебният министър на туризма Илин Димитров обсъди с представители на
Коментари Харесай

Министър Димитров обсъди с бизнеса инвестициите в устойчивото развитие на туризма

Служебният министър на туризма Илин Димитров разиска с представители на бизнеса в Стара Загора опциите за вложения в устойчивото развиване на бранша. 

„ Стара Загора е един от положителните образци за стабилно градско развиване, в това число и за благоприятни условия за развиване на целогодишен туристически артикул. Бих желал да отлича и работата на Туристически информативен център, който е един от най-добре работещите в страната. Надяваме се услугите, които предлага, да стават все по-добри “ , съобщи министърът при започване на срещата, представен от ведомството.

Той означи, че сравнението на резултатите за 2022 година и 2019 година по данни от Националния статистически институт /НСИ/ демонстрира, че туризмът в региона изцяло се е възстановил от пандемията . Изводът е, че туризмът в област Стара Загора се развива над предпанемичното ниво от 2019 година .

По систематизирани данни от ЕСТИ общо в 11-те общини в област Стара Загора са регистрирани към 205 хиляди регистрации на туристи през 2022 година Отчетеният растеж посредством ЕСТИ по отношение на 2021 година е към 11% . Най-много са регистрациите на български туристи – 187 хиляди общо за 11-те общини в региона през 2022 година Чуждестранните туристи в региона са 17 600 , като от тях румънски туристи са 3500, турски туристи – 1600, немски туристи – 1100, гръцки туристи – също близо 1100 и други.

Резултатите в най–посещаваните общини през 2022 година в област Стара Загора са следните: община Стара Загора – 86 хиляди туристи (без украински жители в интервала на войната), община Павел Баня – 63 хиляди туристи, община Казанлък – 29 хиляди, община Мъглиж – 12 хил . Ръстовете в изброените общини по отношение на 2021 година се движат в интервала 9% – 14% по данни от ЕСТИ. В община Чирпан посредством ЕСТИ са регистрирани 7700 туристи, в община Гълъбово – 2600, в община Гурково – 2300 и други

В 11-те общини в област Стара Загора общо са регистрирани към 26 700 туристи за интервала от 1 януари – 17 февруари 2023 година , според нанесените досега данни в ЕСТИ. Засега резултатите са по-добри по отношение на същия интервал на предходната година, като нарастването на туристите е с към 7 хиляди

Най-висок интерес към региона има от български туристи, които са към 25 300 , а задграничните туристи са към 1400. Чуждестранните туристи са най-вече от Турция, Румъния, С. Македония, Германия, Гърция , като най-вече от тях са от Турция – 250 туристи за интервала 1 януари – 17 февруари 2023 година

Сред разискваните тематики на срещата бяха опциите за вложения от ден на ден в устойчивото развиване на туризма.

„ Насърчаваме сектора да се възползва от новите благоприятни условия за финансиране на туристическия бизнес за създаване на нови ВЕИ за лично ползване със уреди за предпазване на сила “ , разяснява министър Димитров.

Браншът е с приоритет при кандидатстване по новата стратегия , която Министерството на нововъведенията и растежа започва на 14 февруари т.г.

Акцент беше подложен и върху дефицити в маркетирането на туристическите артикули . Необходимо е по-активно разпространение на целогодишните благоприятни условия за упражняване на туризъм в общините от региона и съдействие с ОУТР на Тракийския туристически регион в тази тенденция, както за образуване на взаимен, районен артикул, по този начин и за неговото маркетиране.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР