Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров проведе в четвъртък

...
Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров проведе в четвъртък
Коментари Харесай

Министър Димитров е на двудневно посещение по българското Черноморие

Служебният министър на туризма доктор Илин Димитров организира в четвъртък вечерта работна среща в Бургас с локалната власт и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие.

На срещата, чийто хазаин бе регионалният шеф проф. Мария Нейкова, той показа главните цели, краткосрочните цели и политики, заложени в програмата на Министерството на туризма по време на служебния кабинет, както и правилата на работа, които бяха обрисувани. В визитата и срещите с туристическия бизнес по българското Черноморие взе участие и заместник-министър Ирена Георгиева.

Срещата в Бургас мина при засилен интерес и оживена близо двучасова полемика по редица настоящи тематики.

От бизнеса сложиха въпроси като нуждата от засилена и по-фокусирана реклама и одобряване на позитивния облик на дестинацията и българския туристически продукт; разширението на пазар Турция и усъвършенстване издаването на визи за трети страни; опциите за финансиране на бранш туризъм по ПВУ; тематики, свързани с контролиране на нормативната база, стопанисване на плажовете, основаване на точни профилирани карти на Черноморския бряг. Беше разискван въпросът за дивото къмпингуване и развиването на къмпинг туризма като привличащ от ден на ден задгранични платежоспособни туристи и увеличение на броя на плажовете със наследник байрак.

“Тази година броят на българите, които избраха България, остана постоянен ”, разяснява министърът. “В момента имаме напълно лек отлив на българския екскурзиант, а изходящият ни туризъм бележи растеж, той е над 3 млн. 500 хиляди пътувания отвън България. ”

Това са резултати, които са разследване от пандемията, разясни служебният министър в Бургас. Той поздрави морския град за това, че посрещна своя едномилионен пасажер на летище Бургас. Реално, по отношение на плануваните чартъри от месец март, сега те са над 70% от предстоящото число. Така че макар съществуващия към момента спад от 25% по отношение на предпандемичната 2019 година, лято 2022 бележи растеж с 20% по отношение на 2021 година, добави министърът.

Министър Илин Димитров напомни още, че ваучерите за храна, които получаваме, могат да бъдат употребявани и за туризъм и прикани да не се колебаем да го вършим.

Относно проблема с нелегално поставените от хотелиер чадъри и шезлонги на “изплувалия ” плаж в Несебър, за които бе издадена заповед за премахването им, министърът разяснява, че плажът не попада в нито една кадастрална карта, защото се води морско дъно.

Малката линия пясък се образува като се отдръпне морето и съществува като плаж единствено два месеца в годината.

„Нямаме доста благоприятни условия за реакция, защото няма по какъв начин да уредя законово нещо, което го няма. Нека да забележим дали наличието на този плаж ще се задържи с времето, ще създадем действия да го включим в картата и оттова нататък да го контролираме – дали ще е охранителен, дали неохраняем, предан чартърен и т.н.“, съобщи министърът и добави, че това е един бонус от природата към жителите в района.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР