Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков обяви за приоритет

...
Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков обяви за приоритет
Коментари Харесай

Служебният кабинет иска газовата връзка с Гърция да бъде завършена бързо, но не изключва забавяне

Служебният министър на районното развиване Иван Шишков разгласи за приоритет завършването на газовата връзка с Гърция. Той сподели, че по плана има незавършени работи и възражения от разнообразни институции, само че „ цялата страна ще работи в помощ на строителя “ , тъй че интерконекторът да бъде приключен.

„ Това е един извънредно значим обект, който би трябвало да бъде приключен бързо “, сподели Шишков в понеделник на конференция преди среща с управлението на плановата компания и други участници в плана

„ Работи се по въпроса за оптимално бързо премахване на всички проблеми “, сподели той и добави, че не е изключено да има закъснение. „ Има незавършени неща, само че и да има закъснение от оповестените преди този момент периоди, сигурно то няма да е огромно. “

Намерението на служебното държавно управление да приключи бързо интерконектора с Гърция беше сложено под подозрение в петък. Тогава се появи информация за на плана, които могат да доведат до закъснение на влизането му в употреба.

Проектната компания ICGB (Ай Си Джи Би) заяви за отвод основни промени в ръководството ѝ да бъдат вписани в комерсиалния указател. В същото време заяви, че служебният министър на енергетиката е отменил решение на предшественика си на поста, с което измененията в структурата на сдружението са били утвърдени. Министерството на енергетиката отхвърли.

По-късно в петък се организира поради опасенията, че назначеното от Румен Радев служебно държавно управление може да възобнови договарянията с съветската държавна компания „ Газпром “ за нов дълготраен контракт за доставка на природен газ. Един от мотивите за митинга беше информацията за проблеми при узаконяването на газовата връзка с Гърция.

Интерконекторът Гърция-България е основен за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. Когато влезе в комерсиална употреба, той ще разреши в България да се доставят цялостните количества по контракта за природен газ с Азербайджан и ще даде опция да се доставя газ от терминалите за полутечен газ в Гърция.

В понеделник служебният министър на районното развиване сподели, че има „ проблеми “ пред завършването на интерконектора, само че разгласи подготвеност „ цялата страна “ да помогне за отстраняването им. По думите му има „ възражения от разнообразни институции “ във връзка документите за газопровода - противопожарна защита, напоителни системи, екоминистерството. Шишков добави, че има и „ незавършени неща “ по строителството, без да посочи какви.

„ Срещата е, с цел да уточним периодите в които строителят ще се ангажира да в профил тези забележки и ще довърши градежа, тъй като има незавършени работи “, сподели Шишков.

Строителството на газопровода беше. Бившият министър председател в края на юли, че всички оставащи процедури до влизането в комерсиална употреба на интерконектора могат да приключат в границите на четири седмици.

На срещата на Шишков с участниците в построяването на интерконекторът участва и началничката на кабинета на министъра на енергетиката – някогашна зам.-председателка на проруската партия АБВ и изразявала през годините позиции в поддръжка на Русия. Срещата е закрита, тъй като е „ извънредно техническа “ по думите на министъра.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР