Служебният министър на околната среда д-р инж. Росица Карамфилова изненадващо

...
Служебният министър на околната среда д-р инж. Росица Карамфилова изненадващо
Коментари Харесай

Служебният екоминистър смени всички директори на националните паркове

Служебният министър на околната среда доктор инж. Росица Карамфилова изненадващо освободи шефовете и на трите национални парка.

За последните две освобождения стана ясно от постове в обществената мрежа Фейсбук на шефа на народен парк " Рила " Владимир Милушев и на шефа на народен парк " Пирин " Валери Мечев. Те са получили заповедите си за освобождение в петък. Имената на новите шефове към момента не са известни.

Преди към месец беше заменен и шефът на Национален парк " Централен Балкан " - Светослав Тодоров, който беше назначен след конкурс през юли 2022 година
Бързи назначения в " Централен Балкан "
Пред " Дневник " от министерството са показали като аргументи за отстраняването на Тодоров, че не се е отдръпнал от присъединяване в управителни органи на неправителствени организации (НПО), което опонира на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ). Той е удостоверил, че е подал заявките си за овакантяване на управителните органи на Неправителствени организации в условия от закона период, само че досега няма удостоверение и подписани документи от самите юридически лица за вписване на напускането.
Реклама
Освобождаването е последвано от бързо предопределение без конкурс. За шеф " Централен Балкан " е назначен Николай Гоцков. Проверка на " Дневник " демонстрира, че Николай Миронов Гоцков е бил кадър на Държавна сигурност, което се вижда в, като това датира от 1985 година Той е бил и Началник на Районно полицейско ръководство към Министерство на вътрешните работи от 16.12.1997 година до 09.04.1998 година Началник е на отдел в от 10.06.2003 година до 03.08.2010 година През 2019 година е бил за кметство Тъжа. " Към момента бил пенсионер по член 69 от Кодекса за обществено обезпечаване (по реда на специфичен закон), само че е заемал длъжността шеф на отдел " Контрол и защита " в ДНП " Централен Балкан " през 2021 година ", написа още уеб страницата.
Какво написаха заменените
Имената на новите шефове на другите два национални парка към момента не са известни. Като претекст за отстраняването на Милушев било посочено неналичието на управнически опит, разяснява Тома Белев (зам.-министър на екологията в кабинета на Кирил Петков). Самият Милушев в обявата си във Facebook пък показва: " пропуски в контролната активност. Неефективно справяне със служебните отговорности. Липса на съгласуваност "

За седемте месеца на управителната позиция в парковата дирекция " Рила " Милушев показва, че е бил спрян изцяло достъпът с МПС-та до Седемте езера. Променен е и методът, по който се реализира обичайна сезонна паша в парка, като разпоредбите се били съобразени с рекомендациите на животновъдите. За първи път в Национален парк " Рила " е била направена и инспекция на действителния брой животни на всеки ползвател преди издаване на позволение, като са били отстранени стотици " виртуални " животни, написа той.

" Заедно с сътрудници от Министерския съвет, министерството на околната среда и швейцарски сътрудници успяхме да осигурим 15 милиона швейцарски франка за повишение на енергийната успеваемост и понижаване на отрицателните въздействия върху природата на определени хижи и други здания в планината като част от Българо-швейцарска стратегия за съдействие ", написа още той по тематиката със свършените задания.
Реклама Рокади и митинг
Като реакция на промените от коалиция " За да остане природа в България " оповестиха, че във вторник заран пред Министерство на околната среда и водите ще се организира митинг. Причините са " политическата чистка в структурите на министерството и прекъсване на основни промени, стартирани от кабинета на Борислав Сандов ".

В позицията на " За да остане природа в България " е включено и това, че на 13 октомври Националният съвет по биологично многообразие даде зелена светлина за довършването на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле.

" Новият народен съвет по биологично многообразие (НСБР) към Министерство на околната среда и водите (в който настоящи природозащитни организации бяха сменени със Съюз на ландшафтните архитекти, които са озеленители, без отношение към редки и предпазени типове и " Натура 2000 " ) обезсмисли месеци работа и отхвърли предлагането на научната общественост, за сметка на предложение, създадено от частна консултантска компания и по този начин отсрочи още веднъж за

несигурно време решението на проблема с автомагистрала Струма ", пишат от " За да остане природа в България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР