Служебният министър на образованието Николай Денков е един от осемте

...
Служебният министър на образованието Николай Денков е един от осемте
Коментари Харесай

Министърът на образованието проф.Николай Денков стана академик

Служебният министър на образованието Николай Денков е един от осемте новоизбрани учени от Българската академия на науките (БАН) в региона на природоматематическите науки, оповестиха от Българска академия на науките.

Той става учен в направление „ Химически науки “. Николай Денков е знаменит академик в региона на колоидно-дисперсни системи и техните приложения в промишлеността и бита.Според ранглиста на университета в Станфорд от 2021 г.тойе измежду първите 2% на най-влиятелните учени в света. Публикувал е над 175 научни публикации, две от които в влиятелното списание Nature, една в Nature Communications, и 17 обзора. Има и 12 патента.

Николай Денков е член-кореспондент на Българска академия на науките и постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и лекар на науките по физикохимия. Член е на експертна група " Физически науки " към Европейската галактическа организация. Работи и в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, във Факултета по химия и фармация.

Другият новоизбран учен в направление „ Химически науки “ е Константин Хаджииванов . Той е световнопризнат академик в региона на химията на повърхностите. Също е измежду първите 2% на най-хубавите учени в света съгласно Станфордския университет.

В направление „ Математически науки “ за учен е определен Олег Мушкаров . Той е с научни приноси в съвременни области като диференциалната геометрия, многомерния сложен разбор и математическата физика.

Николай Витанов е определен за учен от Българска академия на науките в направление „ Физически науки “. Той е водещ академик в света по квантова информатика и кохерентен надзор на квантови системи. В момента е заместник-ректор по научната и плановата активност на Софийския университет.

В научната област „ Науки за Земята “ няма определен учен . За едното свободно място конкуренцията беше сред трима член-кореспонденти Николай Милошев, Петър Велинов и Димчо Солаков.

Румен Панков става учен в поделение „ Биологични науки “. 66-годишния Панков е знаменит академик в региона на клетъчната и молекулярната биология. Той работи в Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски “. През 2012 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките.

В същата област „ Биологични науки “ за учен е определена и Драга Тончева . Тя е знаменит експерт в региона на здравната генетика и геномика. Работи в Медицинския факултет на Медицински университет в София. През 2015 година е определена за член-кореспондент на Българска академия на науките.

В поделение „ Инженерни науки “ са определени:

Двама нови учени са определени в региона на „ Инженерните науки “. Единият е световнопризнатият академик в региона на интелигентните системи Красимир Атанасов . 67-годишният академик дефинира понятието „ систематизирани мрежи “ и развива доктрина, обхващаща връзките им с разнообразни модификации и други структури. Той е създател и на понятието „ Интуиционистки размити множества “ и слага началото на интензивни проучвания на този значим некласически вид размити системи. Работи в Института по биофизика и биомедицинско инженерство на Българска академия на науките. През 2012 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките.

Другият нов учен в гази област е Христо Белоев. Той е водещ български академик в проучването, създаването и внедряването на модерна земеделска техника и нови противоерозийни, енергоспестяващи и екологично чисти технологии за равнинни и наклонени терени. Ректор е на Русенския университет „ Ангел Кънчев “. През 2014 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките.

Събранието на учените продължава с избор на нови учени в областите „ Биологични науки “, „ Медицински науки “, „ Хуманитарни и публични науки “, „ Аграрни и Лесовъдни науки “ и „ Изкуства и Изкуствознание “.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР