Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков отправи

...
Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков отправи
Коментари Харесай

Николай Денков: За да има максимално присъствено обучение, повече работещи в образованието трябва да се ваксинират

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков насочи видеопослание, оповестено във Facebook страницата на Министерството на образованието и науката /МОН/, за нуждата от имунизация в просветителната система.

" През януари съумях да преборя ковид, само че няколко доста скъпи за мен хора не се оправиха. Повече от 120 учители, шефове и други експерти в учебната мрежа също към този момент не са измежду нас. За да не повторим тези човешки нещастия и с цел да осигурим оптимално присъствено образование на учениците и децата, можем да създадем единствено едно - имунизиране на колкото може повече хора в просветителната система. Следвайки съвета на лекарите, аз ще се имунизирам в края на месец юли. Направете го и Вие! ", прикани той.
https://www.facebook.com/1557953497816581/videos/249560796678996
МОН заяви на 8 юли, че стартира осведомителна акция за имунизирането в системата на предучилищното и учебното обучение. Идеята на акцията е заетите в системата да могат да създадат осведомен избор " за " или " срещу " имунизациите. За задачата се провеждат районни срещи с шефове на детски градини и учебни заведения. На тях медицински експерти с народен и районен престиж отговорят на всички въпроси за изгодите и рисковете от имунизациите против ковид. Предвиждат се също повсеместни диалози по тематиката на равнище учебно заведение.

От МОН оповестиха също, че над 70 % от личния състав е имунизиран против COVID-19 в едвам 4 на 100 от учебните заведения в България. При детските градини този дял е 3 на 100. В съвсем две трети от учебните заведения имунизираните педагогичен и непедагогически експерти са под 30 %, при детските градини такова е ситуацията в 75 % от екипите. Това е посочило изследване на МОН, направено при започване на юли т.г. В същото време имунизирането на заетите в детските градини и учебните заведения е основно значима причина за спокойните присъствени образователни занятия през идната образователна година.

Министерството изготвя актуализирани насоки и потребни материали за връщането към присъствен учебен развой след дълготрайно образование от отдалеченост, както и за евентуално незабавно прекосяване още веднъж към отдалечени занятия. Те ще бъдат публикувани до учебните заведения и детските градини през районните ръководства на образованието. Ще бъде обезпечена също леснодостъпна и настояща база с информация и материали за персоналното здраве и сигурността в пандемията, за потребностите на просветителната система.

По предложение на обществените сътрудници в образованието се взе решение учителите, които се имунизират, да получат два дни спомагателен заплатен отпуск. Те ще могат да го употребяват по собствен избор - едновременно или на два пъти, след първата или след втората доза ваксина. Училищата, които доближат най-малко 70 % на имунизирания личен състав, ще получават особено удостоверение от МОН за принос към опазването на публичното здраве, осведомиха на 8 юли от просветителното министерство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР