Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обеща държавата да ...

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обеща държавата да

Проф. Минеков обеща нова сграда за Пловдивската опера, ако с...

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков даде обещание страната да помогне за нова постройка за Пловдивската опера. Това стана ясно след негова среща с кмета Здравко Димитров и управлението на фондация " Дом за пловдивската опера “.

Разговорите завършиха с сключване на тристранен меморандум за градежа. Предстои да се изготви и проект с съответни стъпки за осъществяване." Всички ние желаеме Пловдивската опера да има своя постройка. Държа да отбележа, че откогато е подета тази самодейност за първи път се организира среща в подобен формат. С меморандума ще очертаем стъпките, по които ще протече реализацията на плана ", изясни кметът Димитров.

„ Идеята за меморандума е на следващия ден аз или министърът, в случай че не сме на поста, да могат да се спазят стъпките “, сподели още градоначалникът. Служебният министър пък добави, че бъдещата постройка на пловдивската опера ще бъде многофункционална концертна зала.

" Ако имаме опция да я осъществяваме, ще имаме най-сполучливата зала освен в България, а и една от най-положителните в Европа. Не подценявайте какво съставлява операта, това е извънредно печеливша институция. Ако извършим това нещо в Пловдив, ще притеглим доста от хора за оперен туризъм ", аргументира се проф. Минеков. Изграждането й ще коства сред 30 и 40 милиона лв..

На въпрос от кое място ще бъдат набавени средствата, Минеков отговори, че е най-добре това да се случи с решаване на Министерски съвет и част от парите да дойдат от страната, а да се кандидатства и през Европейски стратегии за дофинансиране.

Предстои при започване на следващата година да бъде обявен конкурс за плана и тогава ще стане ясна точната сума. Два от обсъжданите терени за място на операта са към река Марица. Разговори са водени и за Партийния дом, като концепцията е постройката да бъде бутната и върху нея да се построи новата зала за операта.

" Най-неудачният вид съгласно нас е разновидността да бъде съборен Партийния дом, защото това дружно с изнасянето на управата, ще коства повече от 20 милиона ", опонира макар че кметът Димитров.

На диалозите в общината е разискван и въпросът за ремонта на Концертна зала.

Министърът и кметът посочиха издаденото строително позволение, с които би следвало да стартират процедурите за реконструкцията.

Проф. Велислав Минеков даде обещание страната да отпусне 10 млн. лева за ремонта, само че призна, че това мъчно ще се случи в този момент, тъй като сега ведомството му разполага единствено с 16 млн. лева „ Някак си ще оцелее министерството и тези, които са под него, само че за нищо друго не можем да приказваме. С новия бюджет би трябвало да бъдат планувани тези средства “, изясни проф Минеков. И акцентира, че се надява следващият министър да поеме същия ангажимент.

По въпроса за бъдещето на Тютюневия град Здравко Димитров обяви, че общината е подготвена да спомага с всичко належащо, с цел да влязат нови разпоредби там и инвеститорите да могат да осъществят плановете си.

Източник: marica.bg