Служебният министър на културата проф. търси подкрепата на Обединените арабски

...
Служебният министър на културата проф. търси подкрепата на Обединените арабски
Коментари Харесай

Министър Велислав Минеков търси подкрепата на ОАЕ за превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата

Служебният министър на културата проф. търси поддръжката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита край Созопол в международен център на изкуствата. Това е станало на среща на проф. Минеков с Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, ексклузивен и пълномощен дипломат на ОАЕ у нас, състояла се през днешния ден в Министерството на културата (МК). За нея осведомят от МК на своя интернет уебсайт.    

Министър Минеков е отбелязал, че ще се радва при реализирането на този план да има поддръжка и от ОАЕ и по-специално – от филиала на музея “Лувър ” в Абу Даби, защото новият културен обект на о-в Св. св. Кирик и Юлита ще носи изключителна добавена стойност освен на Созопол, Черноморския район и България, а и на Европа и света. По думите на министър Минеков включването на ОАЕ в плана би било явен знак за наличието на Емирствата на международната карта на културното завещание.



България и ОАЕ ще подпишат Меморандум за съгласие за подсилване на общественото, културното и икономическото партньорство, с помощта на който може да се засилва работата по превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита в международен център на изкуствата.

От българска страна в диалозите в Министерството на културата взе участие шефът на дирекция “Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия ” Нели Македонска, а Н. Пр. Алнуайми е придружаван от доктор Мохамед Елбакари, политически и стопански анализатор в посолството.

По време на срещата министър Минеков и Н. Пр. Алнуайми регистрираха обичайно отличните двустранни връзки сред България и Обединените арабски емирства, а също означиха и големия капацитет за задълбочаване на контактите и по-специално – тези в региона на културата и на изкуствата.

Министър Минеков и дипломат Алнуайми доуточниха последните детайлности по идното напълно скоро сключване на Меморандума за съгласие сред Департамента по просвета и туризъм на Абу Даби и Министерството на културата на България. Целта на документа, който ще бъде със период на деяние пет години, е да се реализира взаимно съдействие и поддръжка за съществуващите стратегически партньорства сред страните, както и да се открият механизми за съдействие, ориентирани към поощряване на устойчивото развиване. Това ще бъде реализирано посредством разпространение и развиване на културните промишлености на България и ОАЕ, както и разширение на културните ни връзки. На основата на Меморандума страните ще предизвикват вложенията на обществения и частния бранш в културата, с необикновен акцент върху създаването и осъществяването на взаимноизгодни планове в региона на културата. Страните ни ще си сътрудничат и посредством обезпечаване на образование и продан на специалисти.

Министър Минеков уточни, че Меморандумът ще даде опция за реализиране и на по-активен културен продан, като да вземем за пример реципрочно показване на изложения на модерни създатели, а също и на исторически артефакти.

От своя страна дипломат Алнуайми означи със удовлетворение отличните културни, политически и стопански връзки сред България и ОАЕ, като увери, че взаимната работа сред страните ни продължава интензивно. Той изрази вяра диалозите да бъдат продължени и по време на бъдещо посещение на министър Минеков в Абу Даби, за което насочи покана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР