Служебният министър на културата Найден Тодоров говори в сутрешния блок

...
Служебният министър на културата Найден Тодоров говори в сутрешния блок
Коментари Харесай

Министърът на културата: Ако закрием културата, трябва да закриваме и държавата

Служебният министър на културата Найден Тодоров приказва в утринния блок на БТВ за днешния празник 24 май.

" Щастлив съм да бъда министър на културата навръх 24 май. България има доста празници и всеки един от тях ни носи разнообразни мисли. Някои ни разделят, съгласно схващанията, само че 24 май няма с какво да ни раздели, той е най-обединяващият български празник. Един народ и една нация няма по какъв начин да бъдат един народ и една нация, в случай че не ги сплотява културата. Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да бъде 24 май. Аз нормално на този ден не чествам, а премислям. Защо 24 май? Защо тъкмо деня на писмеността сме избрали да бъде и деня на културата и толкоз огромен български празник? Не знам друга страна, в която празника на писмеността да бъде повдигнат в степен на народен празник. И разсъждавайки си мисля, че през днешния ден не е празник на културата или на писмеността, или на тези велики братя и техните възпитаници, а през днешния ден е празник на паметта. Защото хора, които не помнят, няма в никакъв случай няма да имат бъдеще. А ние няма по какъв начин да помним, в случай че не е писмеността. Писмеността е тази, която ни дава опция да помним нашата история, с цел да вървим напред ", показа той.

" България е имала и своите тежки години, имала е и великите си години. Печелили сме невероятни борби, помагали сме на други страни, били сме част от огромни хрумвания, само че единственият интервал от нашата история, който историята е кръстила " Златен век ", е тъкмо този интервал, в който писмеността е получила своето развиване, и в действителност това е първия огромен разцвет на българската просвета и тъкмо поради него сме оживели след това ", безапелационен е Тодоров.

" Хората, които вършат бюджета и тези, които ги избират, не осъзнават за какво е значим този 1 % за просвета в бюджета. Имаше преди няколко дни доста тъжна новина от Аржентина за закриване на министерството им на културата. Политики. Под тази новина в българските вести аз прочетох мнения от българи, че непотребните неща е добре да се закриват. Ами, няма проблем, ние можем да закрием културата, тогава ще би трябвало да закрием и страната, тогава ще би трябвало да закрием и народа. Защото културата ни прави народа, а народът може да направи страната ", съобщи още служебният министър.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР