Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев освободи двама

...
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев освободи двама
Коментари Харесай

Надзорният съвет на ББР започва проверка за събирането на кредитите

Служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев освободи двама души от Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). „ В основата на претекстовете на това решение стои направени разноски по облигационен заем, които сме считат за нецелеви. 2021 година е взето решение за изтегляне на облигационен заем за 500 милиона евро. За да се развие притежателят на капитала не е взел решение, но процедурата е траяла. Направени са разноски за консултанти. 1 милион лв. са дадени на консултанти и адвокатски адвокатски фирми “, сподели пред  Росен Карадимов, ръководител на Надзорния съвет на ББР. Според него някогашните министри Даниела Везиева и Даниел Лорер не са подписали решението.

Карадимов посочи, че премени в Управителния съвет на Българската банка за развиване не са правени, а с вчерашното решение в Надзорния съвет доминират назначения от служебното държавно управление. „ В първото служебно държавно управление през 2021 година Кирил Петков беше длъжностен министър и извади кавги към банката – той е имал благословията на президента, с цел да изнесе обстоятелствата към банката. Една година по-късно „ Продължаваме промяната “ продължава да говори за същите неща, само че година и половина назначените контролен и директорски съвет са били вътре “, разяснява той.

„ Един уебсайт разгласява информация, че ББР е сменила шефа на една от компаниите с огромните заеми, обвързвана с Румен Гайтански, и е сложила човек на ГЕРБ. Ако това е правилно, решението е взето от УС, назначен по времето на Кирил Петков “, сподели още Карадимов. Надзорният съвет на Българската банка за развиване ще разпореди инспекции по събирането на заеми през последната една година, както и информация по решението за промяна в ръководството на компанията. „ Банката за развиване е инструмент за обществени политики. Обещах банката да бъде оптимално отворена. Анализът за активността на банката към този момент е предоставен. Изискал съм отчет по какъв начин се осъществени задачите по закона на банката “, безапелационен е ръководителят на Надзорния съвет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР