Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви пред журналисти, че

Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви пред журналисти, че ...

Петков обвинява в безстопанственост за три язовира


Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви пред журналисти, че още днес ще поиска обяснение от Държавната консолидационна компания (ДКК) защо шест месеца не е предала на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите три язовира.

Тях държавната фирма "Монтажи" е предала на ДКК и те все още не са влезли в експлоатация. За мен това е безстопанственост, допълни министърът.Още по темата12 юни 2021 19:2018812 юни 2021 11:52444Министърът съобщи, че ще поиска АДФИ да направи проверка на трите съоръжения във връзка със завишените цени на ремонтите на язовирите, които се намират в Ловеч и Сливен, предаде БТА.

Петков е проверил язовирите "Пазар дере", "Златин войвода 3" и "Златин войвода 4". В съоръженията няма вода и са затревени. Министърът каза, че на 31 декември миналата година трите язовира за предадени от държавната фирма "Монтажи" към ДКК, но досега не са предадени на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите.

Това означава, че тези три язовира, въпреки че парите са платени за тях и ремонтите са завършени на 31 декември, още не са влезли в експлоатация, заяви министърът и допълни, че по закон те не могат да бъдат завирявани и не могат да се ползват за поливане и за другите им цели. Това е безстопанственост, при която парите са похарчени, язовирите са изградени, но протоколи за предаване не са довършени, коментира икономическият министър.

Проверката е установила, че транспортните разходи за трите язовира са еднакви - 1,16 лева за тонкилометър за превозване на скална и земна маса, което по думите му е път пъти по-скъпо от пазарната цена. Цените за бетона са съответно 219 лева и по 214 лева за кубик и не включват превоз, кофраж и армировка.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg