Служебният министър на икономиката Кирил Петков ще проведе среща-разговор днес

...
Служебният министър на икономиката Кирил Петков ще проведе среща-разговор днес
Коментари Харесай

Кирил Петков прави срещи поотделно днес с членовете на надзора на ББР

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков ще организира среща-разговор през днешния ден с ръководителя и членовете на Надзорния съвет на ББР, оповестиха от ведомството. Срещите ще бъдат по авансово избран график, който започва в 10.30 ч. Според подаденото от министерството на стопанската система разписание, първата от тях е със зам.-редседатля на Надзорния съвет на банката Митко Симеонов - от 10:30 ч. до 11:00 ч. Следващата среща е в интервала 11:00 ч. - 11:30 ч. с Велина Бурска, член на надзора на ББР, а последният диалог, от 11:30 ч. до 12:00 ч. е със Стамен Янев, който е ръководител на тричленния Надзорен съвет, макар че бе назначен от Кирил Петков за началник на Агенцията за вложения още в деня, в който служебното държавно управление встъпи в служба.

Според анонса на министерството на стопанската система, задачата на срещите е " даване на информация от членовете на Надзорния съвет по отношение на реализираните контролни функционалности върху активността на Управителния съвет и активността на ББР като цяло, с оглед обезпечаване на правомерност и сходство с целите на държавното управление на Република България във връзка с дребните и междинните предприятия и тригодишната тактика за активността на банката в сходство с националната икономическа политика. Ще бъде показана и информация по отношение на посочените в чл.2, т.1 от Закона за ББР цели, измежду които възстановяване, стимулиране и развиване на общия стопански, експортен и софтуерен капацитет на дребните и междинните предприятия посредством улеснение на достъпа им до финансиране. "

Раззговорите ще бъде снимани и обществено налични: на стопанската система, както и на  на стопанската система.

Вчера, със свое решение Кирил Петков промени състава на одитния комитет на ББР. Не стана ясно обаче нито кои са новите членове на одитния комитет, нито кои са заменени.

В известието за измененията се споделяше единствено, че " новите членове на одитния комитет имат богат интернационален опит и са одобрени специалисти в частния бранш у нас в сферите на наложителния надзор над кредитни институции и поддържането на транспарантна финансова отчетност, според най-хубавите европейски и национални практики и наложителни правила ".

Според Устава на банката и ЗНФО одитният комитет е претрупан с отговорността да следи процесите по финансово отчитане в банката, системите за вътрешен надзор и системите за ръководство на рисковете, както и да дава рекомендации по отношение на самостоятелния одит на институцията.

Всички чиновниците на банката са длъжни да оказват цялостно подпомагане на комитета и да му дават нужната информация за осъществяване на контролните му функционалности, а самият комитет осведоми за работата си Надзорния съвет на банката и се регистрира пред министъра на стопанската система за активността си най-малко един път годишно.

Наскоро министър Петков разгласи планове и да смени Надзорния съвет на ББР поради отпущането на заеми за близо 1 милиард лв. на 8 компании, свързани с едрия бизнес, само че до през днешния ден това не е реалност. Също по този начин съобщи и че в банката ще влезе специфична комисия за инспекция съответно по отпущането на тези средства.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР