Служебният министър на икономиката Кирил Петков е издал два протокола

...
Служебният министър на икономиката Кирил Петков е издал два протокола
Коментари Харесай

Кирил Петков издаде заповед за освобождаването на шефа на ДКК

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков е издал два протокола - единият с дата от 19 август, а другият с днешна дата, с която освобождава от поста изпълнителния шеф на ДКК ЕАД Ясен Спасов, излиза наяве от известие на Държавната Консолидационна компания /ДКК. С друго свое решение, също оповестено през днешния ден Съвета на шефовете на ДКК освобождава четирима от членовете на управлението на ВМЗ Сопот.

Решението на министър Петков ще влезе в действие след процедура в осъществяване на Закона за обществените предприятия и Правилника за използването му, приложените протоколи сами по себе си не извършват законовите разпореждания, се показва в известието на ДКК за освобождението на Ясен Спасов.  По силата на разпорежданията на един от протоколите той е с лишен достъп до пространствата и активите на сдружението.

Освобождаването на Спасов може да бъде годно след датата на вписването му в комерсиалния указател, а той има право да отбрани правата си по планувания в закона ред, се прецизира в известието на ДКК.

Решението за освобождението на четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот е учредено на аршин №6 от Закона за обществените предприятия, а точно „ тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности “. Във връзка с това решение, ДКК ЕАД открива процедура за четирима нови членове в Съвета на шефовете на ВМЗ (един самостоятелен и трима предстаители на държавата) в осъществяване на Закона за обществените предприятия и Правилника за неговото използване.

Съгласно законовите разпореждания, освобождението на членове от сегашния Съвет на шефовете на ВМЗ ще влезе в действие сега на регистриране на новоизбраните в комерсиалния указател, като до тогава настоящето управление продължава да ръководи и носи отговорност за сдружението, със съдействието на ДКК ЕАД и с рекомендациите на министъра на стопанската система като негов принципал.

Ръководството на ДКК ЕАД акцентира, че без значение от консултациите с министъра на стопанската система в качеството му принципал на холдинга, решението за освобождение на членове на Съвета на шефовете на ВМЗ е взето напълно въз основата на резултатите от направените инспекции и в осъществяване на Закона за обществените предприятия. Оценката на самостоятелния Съвет на шефовете на ДКК ЕАД за работата на досегашното управление на ВМЗ е справедлива, като министър Кирил Петков не е оказал политически напън върху решението на ДКК ЕАД.

Вчера служебният министър Кирил Петков прикани четирима от членовете на Съвета на шефовете на ВМЗ Сопот да подадат оставки и изиска оставка и от изпълнителния шеф на ДКК.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР