Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е поискала от кмета

...
Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е поискала от кмета
Коментари Харесай

В ново остро писмо до кмета на Варна държавата си поиска акциите от Пловдсивския панаир

Служебният министър на стопанската система Даниела Везиева е поискала от кмета на Варна Иван Портних да извърши решението на Общинския съвет от 2 май 2017 година и да върне на страната акциите, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив ". Това се споделя в писмо, изпратено до Портних и общинските съветници във Варна, с копие от което " Дневник " разполага.

Писмото е във връзка настояването на Портних акциите да бъдат апортирани в компанията " Пълдин туринвест " на пловдивския предприемач Георги Гергов. Докладната му бележка с това наличие следва да бъде прегледана на плануваното за петък неприсъствено съвещание на Общинския съвет във Варна. Това е втори опит за гласоподаване на решение за апортиране на акциите в границите на месец и половина. Първият бе изработен на 27 октомври, само че след интервенция от страна на Министерството на стопанската система, точката бе оттеглена от дневния ред на сесията.

" Министерство на стопанската система поддържа позицията си, изразена в писмо от 26.10.2021 година, по отношение на вземането на решение за предписание с притежаваните от Община Варна акции в " Международен панаир Пловдив " АД се споделя в днешното писмо на Везиева до Иван Портних. Същевременно поддържаме изпратеното до Министерство на стопанската система мнението на кмета на Община Пловдив по въпроса. "

В писмото си Везиева напомня, че Общинският съвет на Варна има годно взето решение на 2 май 2017 година за безплатно прекачване от Община Варна на страната посредством министъра на стопанската система на 16 314 400 броя безналични акции, представляващи 29 на 100 от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД. С това решение на Портних е предоставено да подписа контракт за безплатно прекачване на собствеността върху акциите и да извърши всички други правни и в действителност дейности по прехвърлянето.

" Министерството на стопанската система не е трансформирало позицията си, че възможен апорт на акциите от " Международен панаир Пловдив ", които Варна има в " Пълдин туринвест ",ще съставлява акт на скрита приватизация, сподели за " Дневник " Даниела Везиева. По тази причина настояваме тези акции да бъдат върнати на страната, каквото е и решението на общинските съветници в града от 2 май 2017 година ".

В диалог за " Капитал " обаче през вчерашния ден ръководителят на Общинския съвет в града Тодор Балабанов съобщи, че това решение не било наложително за кмета, а просто му давало единодушие да върне акциите, " в случай че реши ". А на въпроса за какво акциите въпреки всичко не са върнати, той дава отговор по този начин: " Най-вероятно не е проявена самодейност от страна на страната ".

Казаното от Балабанов явно не е правилно, защото ден преди съвещанието на варненския общински съвет от 27 октомври от пресцентъра на икономическото министерство написаха следното в отговор на въпроси на " Дневник ": " Министерството на стопанската система не е уведомявано нито за решението на Общински съвет - Варна, нито за план на контракт за безплатно прекачване на собствеността върху 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД ".

Вчера писмо до Даниела Везиева с искане акциите от Пловдивския панаир, които Варна има, да бъдат върнати на страната, са изпратили и съветниците от Демократична България в Пловдив и Варна Веселина Александрова и Николаей Капитанов. В него те обръщат внимание на обстоятелството, че към материалите за идната в петък сесия на варненския Общински съвет е прибавен и протокол от съвещание на локалната непрекъсната комисия " Собственост и стопанство ". " Видно от него, подготвяният план на решение, ще съдържа диспозитив за анулация на предходното решение (от 2 май 2017г., бел. ред.) във връзка с акциите ", написа в писмото. С този претекст Александрова и Капитанов упорстват осъществяването на това решение да бъде поискано неотложно преди анулацията му.

Във вторник кметът на Пловдив Здравко Димитров сподели за " Дневник ", че още през октомври т.г. варненският му сътрудник Портних е изискал в персонален диалог 16 млн. лева за акциите от Пловдивския панаир. Изненадващо през вчерашния ден пред " Капитал " ръководителят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов отговори задочно на Димитров, като сподели, че не може да си показа Портних да е изискал такова нещо, а съветниците не са давали утвърждение за продажба.

Реакция от страна на Община Варна във връзка на писмото, изпратено през днешния ден от служебния министър на стопанската система Даниела Везиева до този миг няма. До този миг - към този момент трети ден, от пресцентровете на Иван Портних и Тодор Балабанов не са дали отговор и на въпросите за възможната концепция акциите от " Международен панаир Пловдив " да бъдат продадени на Пловдив.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР