Служебният министър на финансите Асен Василев обеща, че ще намери

...
Служебният министър на финансите Асен Василев обеща, че ще намери
Коментари Харесай

Асен Василев обеща да намери пари за пътностроителните компании

Служебният министър на финансите Асен Василев даде обещание, че ще откри механизъм, с цел да изплати дължимото на строителните компании. Това ще стане обаче на действителната стойност на възлаганията, оповестиха от Министерството на финансите. Както е известно сходно решение може да се вземе едвам откакто мине актуализацията на бюджета, с която да се усилят средствата за Министерството на районното развиване и благоустройството. Преди време от Министерство на регионалното развитие оповестиха, че доста от договорите за пътно строителство са били надписвани в пъти посредством анекси, заради което институцията спря заплащанията към фирмите, които построяват пътища.

„ Ще предложим на Народното събрание да разреши на АПИ, с явен лист на договорите, да подпише анекс към тях за действителната стойност на възлаганията, с цел да може да се създадат разплащанията към строителните компании “, съобщи министърът на финансите Асен Василев на среща в МФ с представители на пътно строителния отрасъл, в която участваха и заместник-финансовия министър Виолета Лорер, зам.-министър Валентин Граматиков, Министерство на регионалното развитие и инж. Ивайло Денчев, АПИ.

Страните в срещата се сплотиха към това решение като само вероятния метод да бъдат изплатени сумите за осъществените действия, без да се нарушава законът. Предвижда се в анексите да се разпише съответен проект за погашение на сумите, което би разрешило на банките да създадат факторинг на заплащанията и компаниите да имат достъп до финансов запас. Тези решения идват в отговор на откритите от служебното държавно управление подписани контракти с направени възлагания доста над цената им и в нарушаване на Закона за публичните поръчки.

Участниците в срещата се сплотиха и към това, да се потърси подпомагане от народните представители, с цел да се разреши на АПИ да подпише анекс към всеки обособен контракт за осъществяване на зимно разчистване и поддръжка на пътната инфраструктура до края на април следващата година, като в това време се проведат публични поръчки по разпоредбите на Закона за публични поръчки и да се изберат реализатори на действителните суми. Министър Василев съобщи, че единствено съдействието на Народното събрание може да докара до разрешаване на казуса със законно разплащане по договорите с гласоподаване на текстовете и актуализацията на бюджета.

Министър Василев акцентира, че гласуването на актуализацията на бюджета за тази година е от огромно значение освен за строителните компании, само че ще даде сигурност за действието на цялата страна – ще има средства за ограничения за поддръжка на бизнеса, за медиците, за пенсиите и други.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР