Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще предложи на парламента

...
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще предложи на парламента
Коментари Харесай

Сделката с Украйна за оборудването на АЕЦ Белене се забавя

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще предложи на Народното събрание да вземе решение за удължение на периода за водене на договарянията с Украйна за продажбата на оборудването за прекратения план за градеж на АЕЦ " Белене ".

Една от аргументите е в нуждата от актуализация на оценката на нуклеарните активи и определенето на крайната им цена.

Министерството би трябвало да изготви и разбор дали един от парогенераторите, доставени за АЕЦ " Белене ", да бъде оставен за прилагане в АЕЦ " Козлодуй ". Причината е течащият от предходната година парогенератор на VI блок на централата в Козлодуй. От 14 юни реакторът е спрян за следващ ремонт, който не е ясно по кое време ще завърши.

Пред депутатите Малинов уточни, че съгласно разбори на АЕЦ " Козлодуй " изработването на нов парогенератор за шести блок ще отнеме най-малко четири години и ще се наложи сключването на контракт с съветска организация. Към момента различен производител на парогенератори не може да създаде съоръжение, което да е уместно за съветския нуклеарен блок.

Самата нуклеарна централа през 2023 година е излязла с две спорни мнения за пригодността на парогенератор от АЕЦ " Белене " за VI блок на АЕЦ " Козлодуй ". Затова в този момент министърът ще разпореди нов разбор освен на централата в Козлодуй, само че и на самостоятелен инспектор. След това ще се вземе решение каква част от парогенераторите да се включат в листата с съоръжение по договорката с Украйна.

В момента се прави актуализация на цената на нуклеарните активи, чиято нужда за АЕЦ " Белене " е отпаднала. Малинов бе помолен да каже каква е цената на трите осъществени до момента оценки на нуклеарното съоръжение, само че той се въздържа с аргумента, че сумата ще бъде оповестена, когато бъде подготвена новата оценка.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР