Служебният министър на енергетиката Росен Христов огласи изчисленията за разходите

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов огласи изчисленията за разходите
Коментари Харесай

Министър Христов предлага по-високи сметки за ток, за по-големите консуматори

Служебният министър на енергетиката Росен Христов огласи изчисленията за разноските през идната зима. 

През зимата хората употребяват приблизително по 800 киловат часа месечно, а през лятото – 300 киловат часа ток. Всичко над тези стойности ще бъде по цена на свободния пазар. Изчисленията на енергийните админи показа на брифинг във ведомството си енергийният министър Росен Христов, написа

" Данните, които са ни дали, демонстрират, че се покриват над 90% от употребяваното от потребителите ”, сподели Христов и изясни, че в тези калкулации има запас, с цел да обхване всички семейства. Сега настоящите цени остават до тези равнища на консумации.

„ Идеята ни е потребителите да имат допустимо най-еднакви сметки за ток, парно и природен газ. В момента вършим калкулации, с цел да забележим дали има разлика. Когато това не е допустимо, ще създадем промяна, с цел да кажем – 100 киловат часа ток се равняват на несъмнено количество газ за отопление на обещано жилище ”, сподели още Христов.

Прехвъляне на диференциран пазар е допустимо, откакто има формулировка за енергийна беднотия, посочи той. " Идеята е да защитим тези, които имат потребност от отбрана. Смятаме да отложим либерализацията на пазара на енергийните консуматори допустимо най-дълго – до 2024 година ”, сподели още енергийният министър. „ Има консуматори, които не могат да си разрешат пазарните цени на тока. Гледаме да ги защитим, само че бюджетът не го разрешава това нещо ”, добави Христов.

Той разясни, че Регламент за справяне с високите цени на силата е признат в Брюксел на 6 октомври.

„ Имахме и съвещание на Кризисния щаб, след което в Министерството на енергетиката имаше среща с всички заинтригувани страни. Постигнахме уравновесено решение – всички си потеглиха еднообразно недоволни от срещата ”, изясни с усмивка Росен Христов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР